Αποφασίσατε να φτιάξετε πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια; Τέλεια! Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει κι εμείς σας δίνουμε 16 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία.
9 συμβουλές για αφράτα τσουρέκια
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Επιλέξτε καλής ποιότητας μαγιά, νωπή ή σε σκόνη και διαλύστε την σε χλιαρό νερό ή γάλα. Έπειτα, είτε την αφήνετε έτσι για λίγα λεπτά είτε την ανακατεύετε με αλεύρι δημιουργώντας χυλό και κατόπιν την αφήνετε να φουσκώσει.
3. Το αλεύρι καλό είναι αφού το μετρήσετε να το κοσκινίσετε πριν το προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά, ώστε να αφρατέψει.
4. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μαστίχα και το μαχλέπι καθώς αν ξεφύγετε από τη συνιστώμενη ποσότητα και ρίξετε λίγο παραπάνω θα πικρίσει το τσουρέκι.
5. Μην κάνετε εκπτώσεις στο χτύπημα των υλικών. Το μείγμα του τσουρεκιού απαιτεί πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
6. Η υπομονή είναι χρυσός και στα τσουρέκια, γι’ αυτό αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζετε σε μπολ, την καλύπτετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις ανέβει η ζύμη τη χωρίζετε σε μπαλάκια, τα οποία μετά ανοίγετε σε μπαστούνια και τέλος τα καλύπτετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 15 περίπου λεπτά να ξεκουραστούν.
7. Έφτασε η στιγμή που δίνετε στο τσουρέκι το σχήμα της επιλογής σας -συνήθως πλεξούδα με την οποία σχηματίζετε μακρόστενη ή στρογγυλή κουλούρα. Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 35οC, φτιάχνετε το τσουρέκι, το βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζετε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Προσοχή όμως, να μη φουσκώσει υπερβολικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο. Πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.
8. Μετά και το τελευταίο φούσκωμα βγάζετε το τσουρέκι από το φούρνο, ανεβάζετε την θερμοκρασία (συνήθως στους 150οC), αλείφετε το τσουρέκι με χτυπημένο αβγό και αν θέλετε το πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ. SOS: Δεν ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια.
9. Για να διατηρήσετε τα τσουρέκια σας αφράτα, μόλις ψηθούν και κρυώσουν καλά τυλίγετε το καθένα με μεμβράνη κουζίνας.
7 συμβουλές για τραγανά και μυρωδάτα κουλουράκια
1. Αξίζει να το επαναλάβουμε, ότι στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι η αρχή για ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζετε ή μετράτε όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσετε την ανάμειξη και κοσκινίζετε το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Για τραγανά κουλουράκια χτυπάτε για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζετε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά.
3. Τα πασχαλινά κουλουράκια αγαπούν τα αρώματα εσπεριδοειδών, γι αυτό μην παραλείψετε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
4. Τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλετε να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σας φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, απλά αφήστε την για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.
5. Για να δώσετε σχήμα στα κουλουράκια σας παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, φροντίζοντας να παίρνετε όσο γίνεται ίδια ποσότητα κάθε φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Πλάθετε τη ζύμη σε κορδονάκια και κατόπιν τους δίνετες σχήματα της επιλογής σας. Όπως και με τα τσουρέκια έτσι και με τα κουλουράκια το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι η πλεξούδα.
6. Αφού τελειώσετε με το πλάσιμο, τα αραδιάζετε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφετετα κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αβγού και ψήνετε ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
7. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα φυλάτε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.
Δείτε επίσης:
Πασχαλινά έθιμα του κόσμου
Ποιο κλασικό πασχαλινό έθιμο δεν θα δεις ποτέ στα Δωδεκάνησα;
Πώς να φτιάξεις σοκολατένια αβγά με τα χεράκια σου