Όταν το αμύγδαλο κλείνει όλη τη μυρωδιά του μέσα σε ένα βάζο και μάλιστα με τη μορφή ενός κρεμώδους spread, γίνεται ένα ακαταμάχητα γευστικό και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες. Και όταν μάλιστα μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι μέσα σε 15 λεπτά; Τότε μπορούμε να το έχουμε καθημερινά στο ντουλάπι μας εύκολα και ανέξοδα.

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι πολύ θρεπτικά και γευστικά, αλλά η αγορά τους αρκετά ακριβή και αυτό πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να το βάζουμε στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα όμως μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι πολύ εύκολα, αρκεί να έχουμε στη διάθεσή μας φρέσκα αμύγδαλα καλής ποιότητας, έναν πολυκόφτη (μούλτι) και φυσικά όρεξη για δημιουργία! Και πώς το απολαμβάνουμε; Οι επιλογές είναι αμέτρητες: πάνω σε ζεστές φέτες ψωμιού ή στα αγαπημένα pancakes για πρωινό, μέσα σε γιαούρτι με βρώμη ή σε αποξηραμένους χουρμάδες για απογευματινό σνακ αλλά ακόμα και σε smoothies για την τόνωση που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο
Υλικά
3 φλιτζάνια (450 γραμμάρια) ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους
λίγο αλάτι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βήμα 1ο
Τα αμύγδαλά μας θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστά πριν μπουν στο μούλτι, ώστε να απελευθερώσουν τα έλαιά τους και να γίνουν κρέμα εύκολα. Γι’ αυτό σε περίπτωση που τα έχουμε αγοράσει ωμά, θα πρέπει να τα ψήσουμε 8-10′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C . Εάν τα έχουμε πάρει έτοιμα ψημένα, τα βάζουμε να ζεσταθούν για 3 λεπτά.

Βήμα 2ο
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα αναμειγνύουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Στην αρχή, τα αμύγδαλα θα αρχίσουν να θρυμματίζονται και στη συνέχεια να μετατρέπονται σιγά σιγά σε μια πηκτή μάζα. Εμείς συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να έχουμε μια λεπτόρρευστη κρέμα.

Η διαδικασία αυτή διαρκεί από 5-15′, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Συνεπώς, θα πρέπει να έχουμε υπομονή μέχρι να πετύχουμε την τελική κρεμώδη υφή του αμυγδαλοβούτυρου. Έχουμε στο νου μας ότι θα χρειαστεί να σταματάμε κάθε 1 λεπτό περίπου, για να μην υπερθερμανθεί η συσκευή. Ανάμεσα στις παύσεις, ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του δοχείου με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα κολλημένα υπολείμματα και τα βάζουμε πάλι μέσα στο μίγμα μας.

Στο βήμα αυτό μπορούμε να προσθέσουμε το αλάτι.

Βήμα 3ο
Μόλις αυτό είναι έτοιμο, το ρίχνουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και αφού κρυώσει, το κλείνουμε αεροστεγώς. Μπορούμε να το κρατήσουμε 3-4 εβδομάδες στο ντουλάπι μας και έως και 3 μήνες στο ψυγείο.

Q&A
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή συσκευή, όπως ένα μίνι μούλτι ή μίνι μίξερ, αντί για έναν πολυκόφτη;
Καλύτερα να το αποφύγουμε. Θα χρειαστούμε έναν πολυκόφτη με ισχύ τουλάχιστον 700 Watt. Συνεπώς, ένα απλό μίνι μίξερ, δεν θα καταφέρει να φτιάξει το αμυγδαλοβούτυρο γρήγορα και εύκολα.

Και αν δεν έχουμε ισχυρό πολυκόφτη;
Εάν δεν μπορούμε να βρούμε κάποια πιο δυνατή συσκευή, θα χρειαστεί να μειώσουμε τις ποσότητες ή/και να προσθέσουμε λίγο ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή σησαμέλαιο για να βοηθήσουμε τη διαδικασία.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αμύγδαλα;
Μπορούμε, αλλά το αποτέλεσμα γευστικά δε θα είναι το ίδιο και σίγουρα όχι αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα κάποιο επιπλέον υλικό;
Ναι. Μπορούμε να βάλουμε λίγη ζάχαρη άχνη ή μια μικρή ποσότητα μελιού (1 κουτ. γλυκού), εάν θέλουμε το αμυγδαλοβούτυρο πιο γλυκό, λίγη κανέλα ή ακόμα και κακάο, εάν μας αρέσουν οι σοκολατένιες γεύσεις.