Οι πιο σκληρές κοπές κρέατος, όπως η σπαλομπριζόλα, το στήθος, το διάφραγμα ή το πίσω μέρος της κοιλιάς, μπορεί να μην είναι τόσο τρυφερές όσο τα φιλέτα, όμως κρύβουν έναν πλούτο γεύσης που αξίζει να αναδειχθεί. Επιπλέον, είναι πιο προσιτές οικονομικά. Το μυστικό βρίσκεται στο σωστό χειρισμό και στη σωστή τεχνική μαγειρέματος. Παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να κάνετε το σκληρό κρέας απίστευτα τρυφερό.

Πώς μαλακώνει το σκληρό κρέας

Το χτύπημα

Το χτύπημα του κρέατος είναι ένας παραδοσιακός και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος να σπάσουν οι ίνες του και να γίνει πιο τρυφερό. Αρκεί να τοποθετήσετε το κομμάτι ανάμεσα σε δύο φύλλα μεμβράνης ή αντικολλητικού χαρτιού και να το χτυπήσετε με το ειδικό σφυρί για κρέας. Αν δεν έχετε, ένα βαρύ τηγάνι θα κάνει εξίσου καλά την ίδια δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο λεπτό, πιο μαλακό και ευκολότερο -στο ψήσιμο και στο κόψιμο- κομμάτι.

Η μαρινάδα

Για πιο άπαχα ή λεπτά κομμάτια, μια όξινη μαρινάδα κάνει θαύματα. Ο χυμός λεμονιού, το ξίδι, το κρασί, το γιαούρτι ή ακόμα και λίγη σόδα μπορούν να βοηθήσουν στο σπάσιμο των μυϊκών ινών και να προσθέσουν πολυπλοκότητα στη γεύση. Το κρέας, όμως, δεν πρέπει να μείνει για πολλή ώρα στη μαρινάδα. Δύο ώρες είναι αρκετές. Περισσότερος χρόνος μπορεί να το κάνει υπερβολικά μαλακό.

Το κόλπο με το χοντρό αλάτι

Το χοντρό αλάτι βοηθά στο να μαλακώσει το κρέας. Καλύψτε το κομμάτι που θέλετε με χοντρό αλάτι περίπου μία ώρα πριν το ψήσιμο. Έπειτα ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε το μαγείρεμα.

Εξωτικά φρούτα με μαγικές ιδιότητες

Το ακτινίδιο, η παπάγια και ο ανανάς περιέχουν φυσικά ένζυμα που «σπάνε» το σκληρό κρέας, προσφέροντας ένα απαλό αποτέλεσμα χωρίς να αλλοιώνουν τη γεύση. Το ακτινίδιο, ειδικά, είναι ήπιο και ασφαλές. Αρκούν δύο κουταλιές της σούπας πολτού φρούτου ανά φλιτζάνι μαρινάδας, για σύντομο μαρινάρισμα.

Αργό μαγείρεμα

Τα κομμάτια με πολύ συνδετικό ιστό είναι ιδανικά για σιγομαγείρεμα. Το χαμηλό θερμικό φορτίο για αρκετές ώρες λιώνει το κολλαγόνο και μετατρέπει ακόμη και το πιο σκληρό κρέας σε λουκούμι. Μια κατσαρόλα που σιγοβράζει ή ένας φούρνος σε χαμηλή θερμοκρασία μπορούν να κάνουν θαύματα.

Με λίγη υπομονή και τις σωστές τεχνικές, ακόμα και το σκληρό κρέας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στο τραπέζι, αποδεικνύοντας ότι η πραγματική γεύση συχνά κρύβεται εκεί που δεν την περιμένεις.

Διαβάστε επίσης:

Μπούτι ή στήθος κοτόπουλου; – Πώς μαγειρεύονται σωστά και τι να επιλέξουμε για κάθε συνταγή

Οσομπούκο: Ο ρόλος του κολλαγόνου και ποια είναι η ιδανική μέθοδος μαγειρέματος