Καθώς το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στα ύψη, οι αποδράσεις στις κοντινές ή στις πιο μακρινές παραλίες κρίνονται τουλάχιστον αναγκαίες! Ωστόσο, αν σκοπεύετε (και) αυτό το καλοκαίρι να περάσετε αρκετές ώρες χαλαρώνοντας σε μία σεζλόνγκ ή σε μία ψάθα πλάι στο κύμα, φροντίστε ώστε να έχετε προμηθευτεί με τα απαραίτητα. Και λέγοντας τα απαραίτητα, εννοούμε, εκτός από αντιηλικά, ψάθες και λοιπά αξεσουάρ, με τα σνακ και τα ροφήματα του καλοκαιριού. Αυτά που όταν πεινάσετε, σας κρατούν με ευκολία χορτάτους αλλά και σε δράση και ευεξία, καθ’ όλη την παραμονή σας στην παραλία. Αυτό που έχετε να κάνετε, λοιπόν, πριν ξεχυθείτε στα βότσαλα και στις αμμουδιές είναι να οργανώσετε σωστά το ψυγείο της παραλίας. Αφού πρώτα, βέβαια, επενδύσετε στην κατάλληλη αγορά, ώστε και τα υπόλοιπα βήματα να γίνουν όπως πρέπει.

Οι παρακάτω συμβουλές με το τί πρέπει να περιέχει το ψυγειάκι της παραλίας θα σας φανούν ιδιαίτερα βοηθητικές και εφαρμόζοντάς τες θα ξεκινήσετε τις μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις σας «ετοιμοπόλεμοι» και γεμάτοι αυτοπεποίθηση ότι τουλάχιστον αυτός ο παγωμένος σας «σύμμαχος», δε θα σας προδώσει.

Προσοχή στη σωστή επιλογή ψυγείου

Είτε επιλέξετε ένα κλασικό ψυγείο κάμπινγκ είτε μία τσάντα-ψυγείο για την παραλία, βεβαιωθείτε εξ’ αρχής ότι είναι σε καλή κατάσταση πριν προχωρήσετε στο γέμισμά τους. Το ψυγείο κάμπινγκ είναι συνήθως κατασκευασμένο από φελιζόλ, επομένως πρέπει να τσεκάρετε πρώτα αν είναι φθαρμένο ή όχι. Τέτοιου είδους ψυγεία βέβαια κυκλοφορούν και από πλαστικό ABS, από πολυαιθυλένιο HDPE ή κάποιο άλλο θερμοπλαστικό που κάνουν εξίσου αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
Όσον αφορά στις τσάντες-ψυγεία, η ψύξη εδώ προέρχεται από πάγο ή παγοκυψέλες οπότε εδώ, ελέγχουμε πρώτα για τυχόν σκισίματα που ίσως επιβαρύνουν τη διαδικασία συντήρησης των τροφίμων μας στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Γενικά λάβετε υπ’ όψιν σας ότι: Όσο λιγότερος πάγος ή όσες λιγότερες παγοκυψέλες σε ένα τέτοιο ψυγείο, τόσο χαμηλότερη η ψύξη. Επίσης, αν τα τρόφιμα ή τα ποτά μας ήταν ήδη παγωμένα πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο, ακόμα καλύτερα γιατί έτσι θα κρατήσει και περισσότερο η ψύξη. Το ψυγείο καλό είναι να βρίσκεται σε σκιερό ή δροσερό περιβάλλον και σε καμία περίπτωση εκτεθειμένο κάτω από τον ήλιο. Και τέλος, όσο λιγότερος αέρας αλλά και χώρος ελεύθερος στο εσωτερικό του, τόσο πιο μειωμένη και η απόδοση του ψυγείου (γι ‘αυτό φροντίστε να μη στριμώχνετε το ένα τρόφιμο πάνω στο άλλο ώστε να έχετε δυνατότερη ψύξη).

Τι να βάλουμε στο ψυγείο

Φρούτα και λαχανικά

Απο τα πρώτα τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο ψυγείο σας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που και δε κινδυνεύουν να αλλοιωθούν από την πολύωρη παραμονή σας στη θάλασσα (παραμένουν ανέπαφα μέχρι και 4 ώρες) και θα σας γεμίσουν με ενέργεια, φρεσκάδα και νοστιμιά τις δύσκολες ώρες.

Επιλέξτε για τη δική σας ευκολία φρούτα που καθαρίζονται εύκολα, δεν είναι ογκώδη και φυσικά δεν έχουν κουκούτσια (ή αν έχουν, φροντίστε πρώτα, να απαλλαγείτε από αυτά). Εξαιρετικές επιλογές, οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, οι βανίλιες και τα ροδάκινα, ενώ από λαχανικά, το αγγούρι, τα ντοματίνια. «Καλύτερα τα φρούτα να μην τα κόβουμε και να μην τα καθαρίζουμε πριν την επίσκεψή μας στην παραλία, ώστε να διατηρούν τη θρεπτικότητα και τις βιταμίνες τους» παρατηρεί η κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου Χημικός Msc / NPD και συμπληρώνει, «Ωστόσο, αν είναι να τα κόψουμε, τουλάχιστον να φροντίσουμε να τα τυλίξουμε, πρώτα, σφιχτά σε διαφάνειες ώστε να μην τα διαπερνά το οξυγόνο και αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους. Γενικά, καλύτερα είναι να καταναλώνουμε τα φρούτα με τη φλούδα τους και ακόμα καλύτερα να τα ξεπλένουμε απευθείας στη θάλασσα. Επίσης μπορούμε να τα μεταφέρουμε στην παραλία μέσα σε μπολ τα οποία έχουμε φροντίσει να γεμίσουμε με παγάκια».

Light σάντουιτς 

Ένα ακόμα δημοφιλές σνακ που λίγο ως πολύ, συχνά προστίθεται στο ψυγείο της παραλίας -και όχι άδικα- είναι το τοστ. Εδώ όμως η κ. Παπακωνσταντίνου που ειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, επισύρει την προσοχή μας: «Τα σάντουιτς που ετοιμάζουμε για την παραλία φρόνιμο θα ήταν να περιέχουν μόνο τυριά και λαχανικά. Αλλά και πάλι, αν επιμένουμε σε σάντουιτς με αλλαντικά, μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξής εναλλακτική: Αντί για τα κλασικά αλλαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μαγειρεύουμε κάποιο κρέας (χοιρινό ή μοσχάρι κατά προτίμηση), το κόβουμε σε φέτες και με αυτό γεμίζουμε το τοστ, την τορτίγια ή το σάντουίτς μας». Και εδώ ωστόσο, όπως προειδοποιεί, υπάρχει ο χρονικός περιορισμός των 4 ωρών που κανονικά δεν πρέπει τέτοιου είδους τρόφιμα να τις υπερβαίνουν.

Επιστρέφοντας στο θέμα της επιλογής των κατάλληλων τυριών για την παραλία η κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει «Το πιο ασφαλές για την παραλία, είναι να επιλέγουμε τυριά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι γιατί ως γνωστόν το αλάτι τα συντηρεί περισσότερο. Η φέτα, για παράδειγμα, είναι ένα αρκετά ασφαλές τυρί και αυτό λόγω της αλατότητάς της. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιά πάστωναν τα τρόφιμα για να αντέξουν. Γενικά, ότι διαθέτει υψηλή αλατότητα, προφυλάσσει, ότι γίνεται τουρσί, επίσης και ότι αναφέρεται ως προιόν ζύμωσης επίσης είναι εξαιρετικά ασφαλές».

Υγιεινά γλυκά σνακ

Ρωτώντας την ειδικό για την επιλογή γλυκών και συγκεκριμένα γλυκών σνακ, η κ. Παπακωνσταντίνου είναι κάθετη: «Για τα γλυκά ισχύει ότι ισχύει και για τα παστά ή για τα μαγειρεμένα κρέατα και τα τυριά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Στην περίπτωσή τους, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη λειτουργεί ως άριστο συντηρητικό, προστατεύοντάς τα από αλλοιώσεις και δίνοντάς τους το πλεονέκτημα να αντέχουν για περισσότερες ώρες μέσα στο ψυγειάκι μας. Αλλά και πάλι, φρόνιμο είναι να μην προτιμούμε για το καλοκαίρι σοκολατένια σνακ γιατί εκτός του ότι λιώνουν, η λιωμένη σοκολάτα τους μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά για μικρά παιδιά (κίνδυνος γαστρεντερίτιδας) και ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό». Τι να επιλέγουμε στη θέση της σοκολάτας; υγιεινά και ελαφριά γλυκά σνακ όπως σπιτικά μπισκότα βρώμης, μπάρες, παστέλια κλπ.

Γαλακτοκομικά 

Αν και η κ. Παπακωνσταντίνου μας προτρέπει να απολαμβάνουμε στην παραλία, ένα παγωμένο γιαούρτι, ένα ξινόγαλα ή ένα κεφίρ (κυκλοφορούν και σε πολλές φρουτένιες γεύσεις) μας αποτρέπει να πάρουμε το γάλα μας, ακόμα και αν το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο με παγοκύστες. Ο λόγος όπως μας εξηγεί είναι ότι απλός: Το γιαούρτι, το ξινόγαλα αλλά και το κεφίρ μπορούν με ευκολία να φτάσουν στην ιδανική θερμοκρασία των 4° C (θερμοκρασία ιδανική για να συντηρούμε τα τρόφιμά μας στην παραλία), όχι όμως και το γάλα. Επιπροσθέτως, τα προϊόντα αυτά περιέχουν και αρκετούς χρήσιμους και ενεργούς μικροοργανισμούς που δρουν και ως συντηρητικά, οπότε ακόμα και αν η ζέστη αλλοιώσει την υφή τους, δεν κινδυνεύουμε εξ’ αιτίας αυτού του ιδιότυπου φυσικού συντηρητικού τους.

Νερό και παγωμένα ροφήματα

Η ενυδάτωση κατά την παραμονή μας στην παραλία είναι μείζονος σημασίας. Γι’ αυτό και το νερό δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα-ψυγείο. Συμπληρωματικά, όμως το νερό μπορεί να πλαισιωθεί και από άλλα ροφήματα, όπως η σπιτική λεμονάδα ή το παγωμένο τσάι.

Τι να αποφύγουμε

Εκτός από τα αλλαντικά (οι υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για ανάπτυξη μικροοργανισμών σε αυτά), πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα διότι προκαλούν αφυδάτωση.

Πώς καταλαβαίνουμε τις αλλοιώσεις

«Αν είμαστε τυχεροί» εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου «θα καταλάβουμε εγκαίρως τις αλλοιώσεις στα τρόφιμα που φέραμε μαζί στην παραλία, τόσο από τη δυσάρεστη γεύση τους όσο και από τις αποκρουστικές μυρωδιές που αναδύουν. Αλάνθαστος οδηγός τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων». Ωστόσο, όπως επισημαίνει «κάποιες φορές αυξάνει το μικροβιακό φορτίο των τροφίμων, χωρίς να το καταλάβουμε, καθώς δε δίνει ενδείξεις ότι τα τρόφιμά μας έχουν χαλάσει.  Γι’ αυτό και πρέπει να ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις γενικές οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων».