Αν το ψωμί έχει αρχίσει να γίνεται πράσινο πουά, δεν πρόκειται για… στιλιστική επιλογή. Κι επειδή οι βούλες δεν του πηγαίνουν, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να κάνουμε το ψωμί μας να παραμείνει σε βρώσιμη κατάσταση για περισσότερες μέρες.
Αρχικά, τι πρέπει να κάνουμε όταν δούμε πράσινα σημαδάκια στις τροφές; Εξαρτάται απ’ την τροφή. Το ψωμί έχει μαλακή σύσταση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα μαλακά τυριά, το κρέας, η σάλτσες κλπ. Σε αυτές τις τροφές, η μούχλα επεκτείνεται πιο γρήγορα, οπότε, πρέπει να τις πετάξουμε αμέσως.
Σε τροφές πιο σκληρές, όπως ας πούμε τα καρότα και τα σκληρά τυριά, αν αφαιρέσουμε το κομμάτι που έχει χαλάσει, θεωρείται γενικά ασφαλές να τις καταναλώσουμε. Βέβαια, καλό θα ήταν να μην παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Πότε δεν ξέρεις…
Κι αν φάω κάτι μουχλιασμένο κατά λάθος;
Μπορεί να συμβεί. Το πιθανότερο, εφόσον έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μιλάμε για μια μπουκιά, είναι να μην μας συμβεί τίποτα, εκτός του ότι θα αηδιάσει το είναι μας, αλλά εντάξει, από αυτό επιβιώνουμε. Μπορούμε να καλέσουμε τον γιατρό μας και να τον συμβουλευτούμε, αλλά εφόσον μιλάμε για τόσο μικρή ποσότητα, δεν χρειάζεται να τρομάξουμε.
Πώς θα κάνουμε το ψωμί να αποκτήσει αντοχή;
Το ψωμί πρέπει να το φυλάμε σε ένα δροσερό και ξηρό σημείο της κουζίνας. Θα βοηθήσουμε την κατάσταση μια καλή ψωμιέρα. Επίσης, ακόμη και μέσα στην ψωμιέρα, το ψωμί θα πρέπει να είναι μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.
Το πότε ένα ψωμί μουχλιάζει, ωστόσο, εξαρτάται και από το είδος του. Τα ψωμιά με προζύμι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ένζυμα που υπάρχουν στο προζύμι αποτελούν «φυσικά συντηρητικά». Φυσικά, αν ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μπορούμε πάντα να το βάλουμε στην κατάψυξη.
Δείτε επίσης:
Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα γίνεται; Κι όμως, γίνεται!
Πιαντίνα: Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί
Πώς να φτιάξετε «ψωμί μαϊμού» (monkey bread) με γεύση πίτσας!