Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα παρατηρήσετε ότι σε κάθε συνταγή με φρέσκα μανιτάρια επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να πλένονται αλλά να καθαρίζονται απαλά με ένα στεγνό πανί ή με ένα μαχαίρι. Κατά πόσο όμως και πού αυτό αυτό ισχύει;

Η σύσταση των μανιταριών μοιάζει με αυτή ενός σπόγγου.Tο 90% ενός μανιταριού είναι νερό και πιο συγκεκριμένα, αποτελούνται από πυκνά «πλέγματα» πολυσακχαριτών που περικλείουν μια μεγάλη ποσότητα μορίων νερού. Το γεγονός ότι τα μανιτάρια απορροφούν τόσο νερό οδήγησε στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να πλένονται γιατί θα καταστραφούν, ωστόσο, αυτό δεν είναι εξολοκλήρου αληθές. Σίγουρα βέβαια δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με νερό, όπως κάνουμε με τα φυλλώδη λαχανικά όμως υπάρχουν μανιτάρια που μπορούν να αντέξουν σε ένα γρήγορο πλύσιμο με τρεχούμενο νερό.

Σε περιπτώσεις όπως τα πορτσίνι, η σωστή μέθοδος να τα καθαρίσουμε πριν καταναλωθούν είναι να τα βουρτσίσουμε προσεκτικά με το κατάλληλο βουρτσάκι ή να τα καθαρίσουμε με ένα κομμάτι μαλακό βρεγμένο πανάκι και αφού να αφαιρέσουμε με ένα μαχαίρι τα σκληρά κομμάτια, ξεπλένουμε το βουρτσάκι ή το πανάκι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται. Οπότε, ανάλογα με το τι μανιτάρι έχουμε στα χέρια μας πράττουμε.