Ξηροί καρποί, φρούτα, χειροποίητες σως και όλα όσα μπορούν να μεταμορφώσουν μια απλή μπάλα παγωτού βανίλιας.
Το παγωτό, είναι συνήθως πιο επιτυχημένο όταν η γαρνιτούρα αναδεικνύει ένα στοιχείο αντίθεσης σε σχέση με το κύριο συστατικό του. Για παράδειγμα, ένας πουρές φρούτων, π.χ. μαύρο φραγκοστάφυλο, ή γαρνίρισμα με τραγανούς ξηρούς καρπούς ή θρυμματισμένα μπισκότα, μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση σε μια απλή μπάλα παγωτού.
Σάλτσα σοκολάτας
Υλικά
150 γραμμάρια μαύρη κουβερτούρα
125 ml γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
λίγο εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
λίγο κονιάκ ή Grand Marnier
Διαδικασία
Κόβουμε τη σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια. Βράζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος με την βανίλια, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και διαλύουμε σιγά σιγά. Προσθέτουμε σταδιακά το μαλακωμένο βούτυρο στη σοκολάτα ενώ ανακατεύουμε.
Η σως σοκολάτας είναι υπέροχη αν μπει πάνω από το παγωτό ζεστή -προσοχή, όχι καυτή- οπότε το παγωτό λιώνει ελαφρώς.
Affogato
Άλλη μια ιδέα για να δώσουμε χαρακτήρα σε μια μπάλα βανίλιας είναι να κάνουμε το παγωτό μας affogato. Η συνταγή έρχεται από την Ιταλία και είναι πολύ απλή: Φτιάχνουμε έναν εσπρέσο και τον περιχύνουμε επάνω στη βανίλια.
Υλικά
1 δόση espresso
2 μπάλες παγωτό βανίλια
Κόκκους καφέ για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Τοποθετούμε τις μπάλες παγωτού σε ψηλό ποτήρι και περιχύνουμε με τον espresso. Γαρνίρουμε με τους κόκκους καφέ.
Tips: Προτιμάμε espresso με έντονη γεύση, όχι αρωματικό. Το καταναλώνουμε άμεσα.
Με ποτό ή φρούτα
Σε αυτό το ύφος, και αν δεν θέλουμε τη γεύση του καφέ, μπορούμε πολύ απλά να περιχύσουμε το παγωτό μας με κονιάκ ή ουίσκι πάνω του. Επίσης, ταιριάζει υπέροχα με λικέρ Amaro, ένα ιταλικό λικέρ με βάση τα βότανα.
Τα φρούτα είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή για να γαρνίρουμε το παγωτό μας. Μπορούμε να βάλουμε φρούτα του πάθους, σε συνδυασμό με φουντούκια, κομμάτια καραμέλας ή σοκολάτας.
Με σως κεράσι
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μάνγκο ή οποιοδήποτε καλοκαιρινό φρούτο, όπως τα κεράσια με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε και υπέροχη σως.
Υλικά
500 γρ. κεράσια
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. νερό
1 κ. σούπας κορν φλάουρ
1-2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Πλένουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια θερμοκρασία, και ανακατεύουμε μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε όση ζάχαρη ή λεμόνι επιθυμούμε ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε επάνω από το παγωτό μας.