Κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε να συμβαίνει συχνά είναι να χρειάζεται να αντικαθιστούμε τα μαγειρικά σκεύη στην κουζίνα μας, και ειδικά τα αντικολλητικά τηγάνια που χρησιμοποιούμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα για το καθημερινό μας μαγείρεμα. Η αγορά νέων σκευών δεν είναι μόνο μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αλλά συχνά και μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και επιλογή των κατάλληλων προϊόντων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μικρά μυστικά και πρακτικές που μας βοηθούν να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους και να τα κρατήσουμε σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό. Μία από τις πιο απλές, αλλά και πιο αποτελεσματικές συνήθειες, σχετίζεται με τον τρόπο που τα αποθηκεύουμε.

Όπως συμβαίνει με όλα τα αντικολλητικά σκεύη, έτσι και τα τηγάνια διαθέτουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε, αποφεύγοντας τα μεταλλικά εργαλεία που χαράζουν την επίστρωση ή τα σκληρά σφουγγάρια που φθείρουν την επιφάνεια, κάποια στιγμή το αντικολλητικό τους στρώμα θα αρχίσει να χάνει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε σημαντικά τη φθορά τους, αν τα φροντίζουμε σωστά σε καθημερινή βάση.

Πώς προστατεύουμε τα αντικολλητικά τηγάνια

Ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπουμε είναι ο τρόπος φύλαξης. Οι περισσότεροι, για λόγους εξοικονόμησης χώρου, στοιβάζουμε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες το ένα μέσα στο άλλο. Αυτή η συνήθεια, που φαντάζει αθώα, είναι στην πραγματικότητα καταστροφική για τα αντικολλητικά σκεύη. Όπως μπορούν να χαραχτούν από μεταλλικά κουτάλια ή πιρούνια, έτσι μπορούν να υποστούν φθορά και από την τριβή με τον πάτο ενός άλλου σκεύους που ακουμπά κατευθείαν στην αντικολλητική τους επιφάνεια.

Η λύση είναι απλή και δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη δαπάνη: τοποθετήστε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας (ή χαρτί κουζίνας) ανάμεσα στα σκεύη σας. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει την τριβή και αποτρέπει μικρογρατζουνιές ή χτυπήματα. Είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει αυτή η μικρή, καθημερινή κίνηση.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, βεβαιωθείτε ότι η πετσέτα ή το χαρτί καλύπτουν ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια του τηγανιού, έτσι ώστε το επόμενο σκεύος να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την επίστρωση. Έτσι, παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής των αντικολλητικών σας σκευών, εξοικονομείτε χρήματα και απολαμβάνετε το μαγείρεμα χωρίς ενοχλητικά κολλήματα.

Διαβάστε επίσης

Σφουγγάρι κουζίνας: Πότε είναι η σωστή στιγμή να το αλλάξουμε

Συσκευές inox: Tέλος οι δαχτυλιές – Πώς τις καθαρίζουμε εύκολα και αποτελεσματικά