Όλοι αγαπάμε τα ντολμαδάκια αλλά μόνο όσοι αγαπούν την μαγειρική γνωρίζουν πως για να φτιαχτούν χρειάζεται αρκετή δόση υπομονής, όχι μόνο γιατί είναι αρκετά τα βήματα στη διαδικασία της παρασκευής τους αλλά και γιατί υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται λίγη παραπάνω φροντίδα και προσοχή. Υπάρχουν όμως και κάποια μικρά κόλπα ή μυστικά που αν τα ακολουθήσουμε πιστά θα πετύχουμε τα τέλεια ντολμαδάκια.
Πώς ψήνουμε τα ντολμαδάκια στη γάστρα
Ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής μας δίνει τα 5 στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε το ιδανικότερο αποτέλεσμα.
1. Στρώνουμε τη γάστρα μας με τα σκισμένα αμπελόφυλλα και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά.
2. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια.
3. Συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν λίγο παραπάνω από τη μέση τους σε ύψος.
4. Περιχύνουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βάζουμε, αν θέλουμε, μερικές φέτες λεμονιού από πάνω, καλύπτουμε με επιπλέον αμπελόφυλλα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα και 10΄ περίπου.
5. Για να σερβίρουμε, μπλεντάρουμε μερικά αμπελόφυλλα από το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι, περνάμε από σίτα και τα περιχύνουμε.
Τι πρέπει να κάνουμε
- Μπλανσάρουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα αμπελόφυλλα, ανάλογα με το μέγεθός τους, για να πετύχουμε τον ίδιο, σωστό χρόνο ζεματίσματος.
- Αν βάλουμε ροδέλες λεμονιού κάτω από τα αμπελόφυλλα στο στρώσιμο, τις περνάμε 2-3 χέρια βράσιμο, γιατί θα πικρίσει όλη η σάλτσα.
- κουτ. σούπας γέμιση για ένα αμπελόφυλλο σε μέγεθος παλάμης αρκεί. Θέλει μέτρια σφιχτό τύλιγμα, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει
Τι δεν πρέπει να κάνουμε
- Τα σκισμένα αμπελόφυλλα δεν τυλίγονται ποτέ, τα κρατάμε για το στρώσιμο του σκεύους ή για να καλύψουμε από πάνω τα ντολμαδάκια.
- Δεν βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Τα ντολμαδάκια αγαπούν το αργό βράσιμο για να ψηθεί σωστά το ρύζι και να μελώσει η σάλτσα
- Δεν βράζουμε τα ντολμαδάκια χωρίς ένα πιάτο για βάρος από πάνω γιατί είναι πιθανό να σπάσουν καθώς μαγειρεύονται
Και μία ιδέα από τον σεφ για κριθαράκι με σάλτσα αμπελόφυλλου
1. Βράζουμε κριθαράκι σε αλατισμένο νερό & το σουρώνουμε.
2. Το περιχύνουμε με τη σάλτσα από αμπελόφυλλα που χρησιμοποιούμε για τα ντολμαδάκια επάνω, ρίχνουμε αρσενικό Νάξου και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης
Φτιάχνουμε ντολμαδάκια γιαλαντζί με τη βοήθεια τριών σεφ