Το ψάρι είναι ένα από τα υλικά, που μαγειρεύεται γρήγορα, είναι νόστιμο και θρεπτικό, ωστόσο είναι αρκετά ευαίσθητο και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του – ειδικά όταν είναι κατεψυγμένο. Πολλοί αναρωτιούνται πώς να το ξεπαγώσουν σωστά, χωρίς να χάσει τη φρεσκάδα, την υφή ή – ακόμα χειρότερα – να γίνει επικίνδυνο για την υγεία. Η σωστή απόψυξη ψαριού δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής αλλά και υγειονομικής ασφάλειας. Η απόψυξη στο ψυγείο είναι η καλύτερη λύση, ωστόσο αν βιάζεστε το κρύο νερό είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος.

Απόψυξη στο ψυγείο: Η ιδανική επιλογή

Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος είναι να τοποθετήσετε το κατεψυγμένο ψάρι πάνω σε μια σχάρα, την οποία έχετε τοποθετήσει μέσα σε ένα ρηχό ταψί. Στη συνέχεια, το τοποθετείτε στο ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα. Ιδανικά, καλύψτε το ψάρι με ένα μεγάλο μπολ ή μεμβράνη για να το προστατεύσετε από την επαφή με άλλα τρόφιμα ή οσμές. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στο πλεονάζον νερό να στραγγίσει από το ψάρι και να συγκεντρωθεί στο ταψί, χωρίς να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Προσοχή, όμως, μην αφήνετε ποτέ το ψάρι να ξεπαγώνει στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου. Σύμφωνα με τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Απόψυξη σε κρύο νερό: Η λύση της τελευταίας στιγμής

Αν δεν έχετε χρόνο να αποψύξετε σωστά το ψάρι στο ψυγείο, υπάρχει μια ταχύτερη λύση: η μέθοδος του μπολ. Εάν το ψάρι είναι σε συσκευασία κενού (vacuum-sealed), τοποθετήστε το, σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό βρύσης. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό, χλιαρό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και να αλλοιώσει το ψάρι. Αλλάζετε το νερό κάθε 20 λεπτά ή, εναλλακτικά, αφήστε τη βρύση να στάζει αργά στο μπολ, ώστε να διατηρείται συνεχώς δροσερό. Η διάρκεια απόψυξης εξαρτάται από το πάχος του ψαριού: τα λεπτά κομμάτια μπορεί να ξεπαγώσουν πλήρως σε μόλις 20 λεπτά, ενώ τα μεγαλύτερα μπορεί να χρειαστούν έως και μία ώρα.

Διαβάστε επίσης 

18 στέκια για ψάρια και θαλασσινά στο κέντρο, αλλά και σε όλη την πόλη

Πόσο ψάρι τρώει ο Έλληνας σήμερα;