Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τα χόρτα αποτελούν μια τέλεια λύση για σαλάτα κάθε μέρα και ένα εύκολο και δροσερό γεύμα για τώρα το καλοκαίρι που έχει ζέστη. Συνδυάζονται υπέροχα και με τα φρούτα ενώ κάθε εποχή έχει τα δικά της φυλλώδη λαχανικά και τα δικά της χόρτα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η συντήρησή τους, ειδικά σε περιόδους καύσωνα, οι οποίες πλέον ανήκουν στην καθημερινότητά μας.

Το σωστό πλύσιμο και στράγγισμα

Για να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να βρίσκονται σε μια καλή θερμοκρασία (ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη) και μακριά από την υγρασία. Οπότε τι κάνουμε; Τα πλένουμε πολύ καλά με νερό και ξίδι, αλλά και χοντρό αλάτι. Το ξίδι εκτός του ότι σκοτώνει τα βακτήρια, προλαμβάνει την αλλοίωση της σαλάτας. Μετά το πλύσιμο, τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά ώστε να φύγει η υγρασία που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό στραγγιστήρι για σαλάτες ή να τα ταμπωνάρουμε με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Σε περίπτωση που έχετε να πλύνετε χόρτα, τότε καλό είναι την ώρα του πλυσίματος να τα καθαρίσετε κιόλας ώστε να είναι έτοιμα για χρήση όταν τα αποθηκεύσετε.

Το κόλπο με το ξερό ψωμί

Ένα έξυπνο κόλπο για να κρατήσετε φρέσκα τα λαχανικά σας είναι να τα αποθηκεύσετε παρεμβάλλοντας ανάμεσά τους κομματάκια ξερού ψωμιού. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, αυτό δουλεύει καλά καθώς το ξερό ψωμί απορροφά όλη την υγρασία, συντελώντας στη συντήρησή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η σωστή αποθήκευση

Αφού τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν πλυθεί και στεγνώσει καλά, τότε για να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο πρέπει να τα βάλουμε σε μια σακούλα τροφίμων που να κλείνει καλά. Ιδανικές είναι οι σακούλες με zip που κυκλοφορούν και σε διάφορα μεγέθη, ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες μας. Ενδέχεται να χρειαστείτε αρκετές, ανάλογα με την ποσότητα των λαχανικών. Αν έχετε χόρτα, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί θέλετε ακόμη περισσότερο χώρο.

Πώς φρεσκάρουμε τη σαλάτα που έχει αρχίσει να μαραίνεται

Αν τα πράσινα λαχανικά μας έχουν αρχίσει να μαραίνονται και να κιτρινίζουν, τότε έχει έρθει η ώρα να τα αναζωογονήσουμε με μερικά χρήσιμα κόλπα που θα μας σώσουν από τη σπατάλη τροφίμων.

Πρώτα αφαιρούμε όλα τα μέρη που έχουν μαραθεί και δεν είναι βρώσιμα, ώστε να μην επηρεάσουν και τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, βάζουμε τα φύλλα για 15 λεπτά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και μετά τα ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ με παγωμένο νερό. Αυτό το σοκ θερμοκρασίας θα τα αναζωογονήσει και θα ενδυναμώσει το τραγανό τους στοιχείο.

Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα φύλλα και να ρίξουμε μέσα είτε 2 τετράγωνα ζάχαρης είτε λίγη ζάχαρη σε σκόνη. Τα αφήνουμε για 30-45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαραμένα είναι.