Η εξωτική γλυκόξινη γεύση του ανανά συναντά την καπνιστή, μερακλίδικη νοστιμιά του χοιρινού σε μία δροσερή φρουτώδη μίξη που χαρίζει στον ουρανίσκο μας αναπάντεχες εκπλήξεις. Χοιρινά παϊδάκια «λουσμένα» στην παχύρευστη και ιντριγκαδόρικη μαρινάδα του ανανά, έτοιμα να πέσουν ηρωικά στο πεδίο «μάχης» της σχάρας. Ότι πρέπει για το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, αλλά και για το μπάρμπεκιου στην αυλή, στον κήπο ή ακόμα και στην παραλία, συνοδεία παγωμένης μπύρας και ενός πιάτου γεμισμένο ως επάνω με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Όσο για την επιλογή του ανανά, αυτή αν εκ πρώτης ίσως φανεί σε μερικούς δύσκολα διαχειρίσιμη ειδικά σε μαρινάδα, και όμως, στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύστοχη, καθώς ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο, την βρομελίνη, το οποίο βοηθά δραστικά στο να μαλακώσουν οι ίνες του κρέατος και να απορροφήσουν πιο βαθιά τα ζουμιά της μαρινάδας. Έτσι το κρέας μας γίνεται και πιο ζουμερό αλλά και πιο νόστιμο και αρωματικό.

Με σάλτσα σόγιας, μέλι, τζίντζερ, σκόρδο και κομματάκια φρέσκου ανανά (αλάτι δε χρειάζεται γιατί η σόγια είναι ήδη αλμυρή από μόνη της), η μαρινάδα αυτή έρχεται για να αφήσει ιστορία στις κρεατοφιλικές μας συναντήσεις. Διευρύνοντας μάλιστα ακόμα περισσότερο, τους μαγειρικούς μας ορίζοντες, μπορούμε επίσης να την δοκιμάσουμε και σε μοσχαρίσιες μπριζόλες, σε φιλέτα βοδινού αλλά και σε πουλερικά ψημένα στη σχάρα ή ακόμα και στη γάστρα.

Το ίδιο αποδοτική είναι η μαρινάδα και σε λαχανικά, όπως φασολάκια, κολοκυθάκια, καρότα και μπρόκολο, ψημένα στο γκριλ ή στην φριτέζα αέρος.  Το αποτέλεσμα θα ξετρελάνει ακόμα και τους δύσκολους γευσιγνώστες!

Υλικά (για 2 κιλά παϊδάκια)

1 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένος ανανάς (φρέσκος)
1/2 φλιτζ. σάλτσα σόγιας
1/2 φλιτζ. μέλι
1/3 φλιτζ. μηλόξυδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 1/2 κουτ. του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
1/2  κουτ, του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο

Διαδικασία

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας και τα ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους σε ένα βαθύ μπολ. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα την ίδια μέρα, αφήνουμε το υλικό σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 15′ . Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα μας την επόμενη μέρα, το αποθηκεύουμε σε γυάλινο ή πλαστικό τάπερ στο ψυγείο μας. Εκεί μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι και 7 μέρες.

Σε περίπτωση που έχουμε να διαχειριστούμε χοιρινό, καλό είναι το κρέας μας να παραμείνει βυθισμένο μέσα στη μαρινάδα από 2 έως 8 ώρες. Αν πάλι έχουμε κοτόπουλο, η παραμονή του στην μαρινάδα κινείται απο 2 έως 4 ώρες, ενώ αν έχουμε λαχανικά, ψάρι και θαλασσινά, η παραμονή τους στην μαρινάδα δε χρειάζεται να ξεπερνά την μισή ώρα.