Σήμερα τα ψητά έχουν την τιμητική τους. Πέρα από τις σος και τις πατάτες, οι πιτούλες είναι το πιο απαραίτητο συνοδευτικό που κανονικά δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας. Η πιο εύκολη λύση είναι να τις αγοράσετε από το σουπερμάρκετ και να τις ψήσετε εύκολα στην τοστιέρα ή στο μπάρμπεκιου (ακόμα και στον φούρνο). Ωστόσο, αν έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας.
Επίσης στη συνταγή που σας παραθέτουμε παρακάτω έχουμε συμπεριλάβει και ένα μείγμα μπαχαρικών, το ζαατάρ, που ταιριάζει τέλεια με τις πιτούλες και με την ημέρα. Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Υλικά
(1 ώρα+ 60΄ αναμονή)
16 γρ. μαγιά
400 γρ. 55% αλεύρι
110 γρ. μαλακό αλεύρι ή γ.ό.χ.
30 γρ. έ.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το
σερβίρισμα
14 γρ. αλάτι
Για το μείγμα μπαχαρικών Ζαατάρ
3 κουτ. σούπας μαντζουράνα
3 κουτ. σούπας θυμάρι
3 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας σουμάκ
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού σουσάμι
Διαδικασία
Για το μείγμα μπαχαρικών:: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί εκτός από σουσάμι. Σε ένα γουδί πατάμε το σουσάμι και ομογενοποιούμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη.
Για το πιτόψωμο: Βάζουμε σε μπολ το νερό με τη μαγιά και το αλάτι για 10΄. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο και φτιάχνουμε τη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί περίπου.
Μεριδοποιούμε σε μικρά μπαλάκια. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μικρές πίτες, μακρόστενες, με λίγο αλεύρι και ψήνουμε στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρουμε την κάθε πίτα με 1 κ.γ. ζάαταρ και έ.π. ελαιόλαδο.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφίες: STUDIO M, Αλέξανδρος Βογιατζάκης