Φτιάχνουμε χοιρινό ρολό γεμιστό με φρούτα και σάλτσα gravy. Ένα από τα αγαπημένα πιάτα των γιορτών.

Yλικά:
1.200 μπριζόλα χοιρινή άνευ οστού
50 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
50γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
50 γρ.κράνμπερις, αποξηραμένα
50 γρ. κάσιους, σπασμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
ε.π. ελαιόλαδο
200 ml μπέρμπον ή οποιοδήποτε αλκοολούχο της επιλογής μας
1 λεμόνι, τον χυμό
300 ml νερό
20 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ξεκοκαλίσει μια χοιρινή μπριζόλα και να μας ανοίξει τσέπες για να μπορούμε να γεμίσουμε το ρολό μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.Αλατοπιπερώνουμε καλά την μπριζόλα και τοποθετούμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάσιους στο εσωτερικό κάθε τσέπης. Τυλίγουμε το ρολό προσέχοντας να μη μας φύγει η γέμιση. Με τη βοήθεια ενός σπάγκου μαγειρικής, που κόβουμε σε μικρότερα μήκη, το δένουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά. Θωρακίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές και αφού πάρει ένα ωραίο χρώμα σβήνουμε με το μπέρμπον. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψάκι για να ξεκουραστεί μαζί με όλα τα ζουμιά από το τηγάνι προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού και το νερό. Ψήνουμε για 2 ώρες γυρνώντας το μία φορά στα μισά του ψησίματος. Το τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε τη σάλτσα gravy με τους χυμούς από το ψητό που έχουν μείνει στο ταψί μας. Σε ένα κατσαρολάκι δίνουμε μια βράση και προσθέτουμε το κορν φλάουρ, αφού το διαλύσουμε σε λίγο κρύο νερό. Αφήνουμε να βράσει για 2΄ ανακατεύοντας και αποσύρουμε. Κόβουμε σε ωραίες φέτες το ψητό μας και σερβίρουμε με gravy.

Η πεντανόστιμη συνταγή είναι του κρεοπώλη Νίκου Μαρόλη, Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3842270.