Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να γίνουν οι σπιτικές σαλάτες πιο ενδιαφέρουσες και πλούσιες. Γιατί, όσο φρέσκα κι αν είναι τα λαχανικά, κάποια στιγμή θα βαρεθούμε. Και τις σαλάτες δεν πρέπει να τις βαρεθούμε με τίποτα. Κάποιες φορές κολλάει το μυαλό και όταν σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μια σαλάτα, χρησιμοποιούμε όλο τα ίδια και τα ίδια υλικά. Και τι φτιάχνουμε; Αγγουροντομάτα, λάχανο-καρότο, μαρουλοσαλάτα, άντε και ντάκο στα πολλά κέφια.
Και όταν πεινάμε αρκετά, η σκέψη «να φτιάξω μια σαλάτα» πανομοιότυπη με αυτή που φτιάχνω κάθε μέρα, δεν μας φαίνεται ούτε δελεαστική ούτε χορταστική.
Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει από σήμερα κιόλας! Για να σας κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα που θα σας λύσει τα χέρια.
Χρησιμοποιώντας τη λίστα αυτή σαν «μπούσουλα» δεν θα ξεμένετε ποτέ από ιδέες για λαχταριστές σαλάτες που δεν τους λείπει τίποτα. Ούτε η γεύση, ούτε τα θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν από όλα αυτά τα διαφορετικά υλικά.
Η άποψη «όσο περισσότερα χρώματα έχει η σαλάτα, τόσο πιο θρεπτική είναι» δεν είναι λανθασμένη. Για αυτό λοιπόν αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δοκιμάστε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Σίγουρα θα σας εκπλήξουν.
Στις σαλάτες μας λοιπόν, μπορούμε να βάλουμε φρέσκα λαχανικά, κόνδυλους, σπόρους και ξηρούς καρπούς, τροφές-βόμβες πρωτεΐνης, τουρσιά, φρούτα. Η λίστα δεν τελειώνει!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω λίστα και να διαλέξουμε ένα-δύο υλικά από κάθε κατηγορία.
Πρασινάδες και βάσεις: Μαρούλι (όλες τις ποικιλίες), κέιλ, σπανάκι, ρόκα
Βραστά ή στον φούρνο: Μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι, γλυκοπατάτα, πατάτα, καρότο
Πρωτεΐνη: Κοτόπουλο, βραστά αυγά, τόνος σε ελαιόλαδο, ζαμπόν, ψητό κοτόπουλο ή μοσχαρίσια μπριζόλα/φιλέτο που έχει περισσέψει.
Αβοκάντο, αν έχετε κάποιο αρκετά ώριμο. Είναι must.
Ντοματίνια και ντομάτες
Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, βερίκοκα, κράνμπερι
Φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα, όπως μήλο, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι και μάνγκο
Σπόροι και ξηροί καρποί, όπως τοσταρισμένους κολοκυθόσπορους, πεκάν, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, κάσιους, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο και σπόρους τσία.
Για την τραγανότητα: Αγγούρι, τριμμένο καρότο, σέλερι, λάχανο
Από βαζάκι: Λιαστές ντομάτες, καρδιές αγκινάρας, αγγουράκι τουρσί, κάππαρη, καπαρόμηλα, κρίταμο.
Το αγαπημένο σας σκληρό ή κρεμώδες τυρί, όπως τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο, γκράνα παντάνο, παλαιωμένο τσένταρ, ρικότα, τυρί κότατζ και blue cheese
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ξερό ή φρέσκο
Για έξτρα «κρεατένια» γεύση: μπέικον, ψιλοκομμένη πανσέτα, τραγανό προσούτο
Βινεγκρέτ, η κλασική
Για μια κλασική βινεγκρέτ ακολουθούμε την αναλογία 1 μέρος όξινου συστατικού (ξίδι, λεμόνι κλπ.) και 4 μέρη ε.π. ελαιολάδου. Σε αυτή τη βάση μπορούμε να προσθέσουμε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και να τη μεταμορφώσουμε γευστικά. Μερικές μόνο επιλογές είναι το ξύσμα εσπεριδοειδών, τα ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πέστο, το μέλι, και η λίστα δεν τελειώνει.
Υλικά
1 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
1-2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το ξίδι και τη μουστάρδα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε σταδιακά σε μικρές δόσεις το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τακτικά για ένα κρεμώδες και λείο αποτέλεσμα. Δοκιμάσουμε και ρυθμίζουμε τις εντάσεις και τις οξύτητες βάσει των προτιμήσεών μας.
Μια ιδιαίτερη βινεγκρέτ η οποία είναι και πολύ γευστική είναι και η βινεγκρέτ με ταχίνι που ταιριάζει πολύ και στα λαχανικά, αλλά και στο κοτόπουλο. Δείτε τη συνταγή, εδώ.
Δείτε επίσης:
14 συμβουλές για τις πιο νόστιμες και καλοφτιαγμένες σαλάτες
Καταπολεμήστε την κούραση με αυτά τα υλικά στις σαλάτες σας
Τα 4 λαχανικά με αντιφλεγμονώδη δράση που συστήνονται για επίπεδη κοιλιά