Δεν τρώμε όλοι τα πάντα. Είτε από παραξενιά, είτε από συνήθεια, είτε από επιλογή είτε για λόγους υγείας. Ό,τι και αν συντρέχει από τα παραπάνω, όλοι έχουμε έρθει στην αμήχανη στιγμή να μας προσφέρουν κάποιο φαγητό και να μην ξέρουμε πώς να το αρνηθούμε, πώς να εκφράσουμε ότι δεν το τρώμε, χωρίς ωστόσο να προσβάλουμε τον οικοδεσπότη;
Ένας vegan πώς θα μπορούσε να σταθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι, όπου συνήθως προσφέρουμε κρέας; Κάποιος που έχει αλλεργία ή δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα, πώς μπορεί να περάσει απαρατήρητος και να καταναλώσει τα τρόφιμα που μπορεί να φάει; Αν κάποιος έχει διάφορες διατροφικές συνήθειες που διαφέρουν από τους υπόλοιπους πώς μπορεί να μην είναι… δακτυλοδεικτούμενος σε ένα τραπέζι που οι υπόλοιποι τρώνε τα πάντα;
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι δύσκολο
Από τη μια έχουμε τον οικοδεσπότη που θα προσβληθεί αν δεν φας το φαγητό του. Από την άλλη, το φαγητό είναι μια απόλαυση, μια αμοιβαία μοιρασιά και είναι αδύνατο να ευχαριστηθεί κάποιος κάτι που δεν του αρέσει γευστικά, που έχει επιλέξει να μην τρώει ή που δεν πρέπει να φάει γιατί κινδυνεύει να πάει στο νοσοκομείο!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει ούτε να καταπιεστούμε ούτε να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Όσο και αν φοβόμαστε, οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να εκφράσουμε τις ιδιαιτερότητές μας. Είναι λογικό να αισθανόμαστε ότι μπορεί να δημιουργούμε πρόβλημα στους οικοδεσπότες, ωστόσο κι εκείνοι με τη σειρά τους θέλουν να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους τους, οπότε θα δείξουν κατανόηση.
Να βρούμε την κατάλληλη στιγμή
Το ιδανικό είναι να έχουμε προειδοποιήσει τους οικοδεσπότες για τις όποιες διατροφικές ιδιαιτερότητές μας, ειδικά αν τίθεται θέμα υγείας. Είναι καλύτερο να τους δημιουργήσουμε άγχος για το ιδιαίτερο θα ετοιμάσουν για εμάς, παρά να βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος και να στεναχωρηθούν αν θα μείνουμε νηστικοί…
Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, τότε φροντίζουμε η εξομολόγηση να γίνει με έναν διακριτικό τρόπο και όχι μπροστά σε πολύ κόσμο, για να μη φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση.
Είναι λογικό να δεχτούμε αντιδράσεις
Οι διατροφικές μας επιλογές, ειδικά όταν δεν τίθεται ζήτημα υγείας, μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού ή κριτικής από τους άλλους. Είναι μια φυσική πρώτη αντίδραση απέναντι στο διαφορετικό. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάποια ειρωνικά σχόλια των άλλων, που θα γίνουν σχεδόν αυτόματα, χωρίς κακή πρόθεση και από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχετε στο νου είναι ότι οι διατροφικές επιλογές του κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές από τους υπόλοιπους.
Τι κάνει ο σωστός οικοδεσπότης
Ακριβώς επειδή κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά διατροφικά γούστα, συνήθειες και ανάγκες, ο ιδανικός οικοδεσπότης όταν καλεί κόσμο που δεν γνωρίζει καλά, είναι καλό να ρωτά εκ των προτέρων για αυτές. Δηλαδή να ενημερώνεται για αλλεργίες, ζητήματα υγείας ή για άλλα θέματα των καλεσμένων του, ούτως ώστε να μπορέσει με τα πιάτα του να ικανοποιήσει τους πάντες και να αισθανθεί και εκείνος καλύτερα. Είναι κρίμα να ετοιμάσει κάποιος ένα δείπνο και να μην φάνε οι μισοί γιατί δεν φρόντισε να μάθει τις ιδιαιτερότητές τους στο φαγητό.
Δείτε επίσης:
Κάλεσμα για κρασί: Πώς να στήσεις μια οινομάζωξη (για λίγους)
Πίτσα με αλεύρι αμυγδάλου χωρίς γλουτένη (keto – friendly)
Ωμοφαγία, raw food diet ή raw foodism: Είναι τάση!