Φανταστείτε να ανοίγετε το ντουλάπι της κουζίνας μετά από κάποια χρόνια και να αντικρίζετε την αγαπημένη σας σοκολάτα, άθικτη και λαχταριστή, όπως ακριβώς την είχατε αφήσει. Ουτοπία; Μάλλον όχι, αφού υπάρχουν πράγματι τρόποι να τη συντηρήσετε για αρκετό καιρό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την αποθηκεύσετε σωστά.

Τι λένε τα νούμερα

Η σοκολάτα, όταν φυλάσσεται με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για χρόνια. Συγκεκριμένα, οι σοκολάτες σε μορφή μπάρας, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από εταιρείες παραγωγής σοκολάτας, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αντέξει μέχρι και δύο χρόνια, η γάλακτος περίπου έναν και η λευκή γύρω στους τέσσερις μήνες. Οι σοκολάτες που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαλάνε πιο γρήγορα, αν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται συντηρητικά για να παρατείνουν τη φρεσκάδα τους.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Το καλύτερο σημείο είναι ένα δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, όπως το ντουλάπι της κουζίνας σας. Καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία ή το έντονο φως. Η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 12-20°C, με χαμηλά επίπεδα υγρασίας (κάτω του 55%).

Οι εχθροί της σοκολάτας

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζουμε τους παράγοντες που μπορεί να αλλοιώσουν την ποιότητα ή/και τη γεύση της σοκολάτας μας.

  • Το φως: Η άμεση επαφή με το φως του ήλιου (ή ακόμα και το δυνατό τεχνητό φως) μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση της σοκολάτας, γι’ αυτό φροντίζουμε να την αποθηκεύσουμε σε κλειστό χώρο, όπως για παράδειγμα στο κλειστό ντουλάπι της κουζίνας μας.
  • Ο αέρας: Τυλίξτε τη καλά (ιδανικά στην αρχική της συσκευασία ή σε επαναχρησιμοποιούμενο υλικό που κλείνει αεροστεγώς) ή χρησιμοποιήστε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για να αποτρέψετε την οξείδωση.
  • Οι μυρωδιές: Αποφύγετε να τη βάλετε δίπλα σε τρόφιμα με έντονη οσμή, γιατί η σοκολάτα απορροφά τις μυρωδιές σαν σφουγγάρι.
  • Οι ακραίες θερμοκρασίες: Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι ανάμεσα στους 12-20°C, όπως αναφέραμε παραπάνω. Οι υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την υφή της σοκολάτας, προκαλώντας το λεγόμενο «fat bloom». Πρόκειται για «λευκά νερά» που εμφανίζονται σε αυτή όταν το βούτυρο κακάο που περιέχει λιώνει και κρυσταλλώνεται «άτσαλα». Τα καλά νέα είναι πως το φαινόμενο αυτό, επηρεάζει απλώς την τη γεύση και την εμφάνιση χωρίς να ενέχει κίνδυνο για την υγεία. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε; Φυσικά! Κρατήστε τη σοκολάτα σε σταθερή, δροσερή θερμοκρασία

Συντήρηση στο ψυγείο;

Η καλύτερη λύση είναι να αποθηκεύσετε τη σοκολάτα στο ντουλάπι, σε σταθερή και δροσερή θερμοκρασία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που πιθανότατα θα χρειαστεί να τη βάλετε στο ψυγείο, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές ή εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σοκολάτα σας πέρα από την προτεινόμενη ημερομηνία λήξης. Στην περίπτωση λοιπόν που η αποθήκευση στο ψυγείο είναι μονόδρομος, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Τυλίξτε την πολύ καλά και βάλτε τη σε αεροστεγές δοχείο.
2. Αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (μην τη βγάζετε από το ψυγείο και την ξαναβάζετε κάθε λίγο).
3. Αφήστε τη να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την καταναλώσετε.
4. Κρατήστε τη μακριά από τρόφιμα με έντονες οσμές.

Μπορείτε ακόμη να την συντηρήσετε στην κατάψυξη, εάν επιθυμείτε να τη διατηρήσετε για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αρκεί να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα:

1. Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε αεροστεγές δοχείο ή ειδική σακούλα κατάψυξης.
2. Πριν τη μεταφέρετε από το ντουλάπι στην κατάψυξη, βάλτε τη πρώτα στο ψυγείο για 24 ώρες. Αυτό βοηθά να συνηθίσει τη χαμηλότερη θερμοκρασία σταδιακά.
Όταν θέλετε να την ξεπαγώσετε, κάντε την αντίστροφη διαδικασία: από την κατάψυξη στο ψυγείο για 24 ώρες και μετά σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ντουλάπι.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η σοκολάτα σας θα παραμείνει νόστιμη και «άθικτη» για πολύ περισσότερο, ώστε να την απολαμβάνετε όποτε θελήσετε.