Ο μύλος αλατιού χρησιμοποιείται στα περισσότερα νοικοκυριά. Το ξαναγέμισμά του είναι μια τακτική δραστηριότητα για κάθε μάγειρα – ερασιτέχνη ή επαγγελματία. Θυμάστε, όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που τον καθαρίσατε; Αν δυσκολεύεστε να απαντήσατε σε αυτή την ερώτηση ή αρχίσατε να αναρωτιέστε πότε ήταν η τελευταία φορά, τότε ήρθε η ώρα να τον καθαρίσετε.
Μύλος αλατιού: Η σημασία του σωστού και συχνού καθαρισμού
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τους μύλους, όπως για παράδειγμα ότι μικροοργανισμοί μπορούν να παραμείνουν σε ρωγμές και δύσκολα σημεία, προκαλώντας μολύνσεις. Φυσικά, εκτός από τους μικροοργανισμούς, η υγρασία στο σημείο αποθήκευσης των μπαχαρικών, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα υπολείμματα δημιουργούν προβλήματα χρήσης. Αν για παράδειγμα γεμίσετε τον μύλο σας με αλάτι ή πιπέρι και δεν λειτουργεί, τότε το πιο πιθανό είναι ότι λόγω παρατεταμένης περιόδου που έμεινε ακαθάριστος έχει μειωθεί η απόδοσή του και έτσι το καθάρισμά του είναι απαραίτητο.
Παρότι αρκετά συχνά το λευκό ξίδι χρησιμοποιείται για το καθάρισμα, καλό είναι να μην το επιλέγετε, αφού μπορεί να αφήσει υπολείμματα που έπειτα θα γευτείτε στις συνταγές σας. Επιπλέον, αν ο μύλος σας είναι ηλεκτρικός θα πρέπει να προσέξετε πως θα τον καθαρίσετε, αφού το νερό δεν είναι καλή ιδέα. Έτσι, προτού επιχειρήσετε να καθαρίσετε τον ηλεκτρικό μύλο αλατιού, θα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης.
Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος;
Ο καλύτερος τρόπος για να τον καθαρίσετε είναι με ζεστό νερό και σαπούνι. Ξεβιδώστε τον μύλο (αναλόγως τη μάρκα του μύλου ποικίλλει η διαδικασία, αλλά συνήθως περιλαμβάνει την απομάκρυνση της επάνω βίδας). Καθαρίστε και σκουπίστε τους εσωτερικούς μηχανισμούς με ένα βρεγμένο πανί, αφαιρέστε τυχόν κόκκους που έχουν κολλήσει σε σημεία του μύλου και αφήστε όλα τα μέρη να στεγνώσουν χωριστά πριν τα επανασυναρμολογήσετε. Επιπλέον, το ζεστό νερό είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς διαλύει αποτελεσματικά τυχόν κόκκους αλατιού, που έχουν μείνει.
Το άρθρο της εβδομάδας
