Έχει τύχει να αναρωτηθείτε γιατί ο καφές φίλτρου που μόλις ετοιμάσατε στην καφετιέρα σας, έχει γεύση από απογοητευτική έως δυσάρεστη; Πριν τα βάλετε με τον εαυτό σας ή πριν αμφισβητήσετε το πάθος σας για τον καφέ, αναλογιστείτε τα εξής:

Μήπως δεν ευθύνεστε εσείς για αυτό το αποτέλεσμα, ούτε καν η επιλογή του καφέ ή η δοσολογία του, αλλά εν τέλει φταίει η ίδια σας η καφετιέρα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται; Και πιο συγκεκριμένα, μήπως έχετε καιρό να καθαρίσετε την καφετιέρα σας ή ακόμα και αν το κάνατε πρόσφατα, μήπως το κάνατε λάθος;

Εάν οι απαντήσεις, ειδικά στα τελευταία ερωτήματα, σας κάνουν να προβληματίζεστε, μάλλον μόλις εντοπίσατε αυτό που πρέπει να αλλάξετε. Και αυτό έχει να κάνει απόλυτα με τον τρόπο και τη συχνότητα που καθαρίζετε την καφετιέρα σας.

Χρόνο και ενέργεια δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσετε, καθώς η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, γρήγορη και πάνω απ’ όλα εγγυημένα αποτελεσματική. Αρκεί να ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τις παρακάτω οδηγίες για να αρχίσετε να απολαμβάνετε ξανά τον αγαπημένο σας καφέ φίλτρου, χωρίς εμπόδια με τον τρόπο που του  και σας αξίζει.

Δώστε έμφαση στη συχνότητα

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, η συχνότητα καθαρισμού της καφετιέρας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη συχνότητα χρήσης της. Όσο πιο πολύ την χρησιμοποιείτε τόσο πιο συχνά πρέπει και να την πλένετε, ώστε να συντηρείται σε μία καλή κατάσταση.

Καθημερινά: Πλένετε τα καλάθια, τα φίλτρα και τις κανάτες σε ζεστό σαπουνόνερο στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων.

Μηνιαία: Καθαρίζετε την καφετιέρα σας σε βάθος και πιο σχολαστικά, ώστε να μειώνετε τη συσσώρευση μετάλλων και τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας και μικροβίων. Αν διαθέτετε καφετιέρα με μύλο, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο οδηγιών της για λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με τον ασφαλή καθαρισμό της.

4 τρόποι για αποτελεσματικό βαθύ καθάρισμα της κανάτας

Αν και η κανάτας της καφετιέρας σας φαίνεται καθαρή, μην εμπιστεύεστε αυτό που δείχνει επιφανειακά και επιχειρήστε ένα πιο βαθύ και προσεχτικό καθάρισμα.

Με ξίδι και μαγειρική σόδα: Φτιάξτε μια πάστα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την για να τρίψετε το εσωτερικό της κανάτας σας μέχρι να καθαρίσει. Εάν εντοπίσετε μία περιοχή με λεκέ, επιμείνετε και προσθέστε λίγο παραπάνω ξίδι επαναλαμβάνοντας με μεγαλύτερη ένταση το τρίψιμο.

Με χυμό λεμονιού και αλάτι: Ρίξτε στην κανάτα σας 3 κουταλιές της σούπας αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι τριμμένο πάγο. Καθώς τα ανακατεύετε, στροβιλιζοντας με απαλές αλλά επαναλαμβανόμενες κινήσεις την κανάτα σας, το λεμόνι δρα καταλυτικά στην αφαίρεση των λεκέδων, ενώ ο πάγος και το αλάτι κάνουν το τέλειο scrub στα πλαϊνά τοιχώματα. Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, ξεπλένετε με παγωμένο νερό.

Καθαριστικά Δισκία Οδοντοστοιχιών: Αφού αφαιρούν του λεκέδες του καφέ από την οδοντοστοιχία σας, με την ίδια αποτελεσματικότητα μπορούν να δουλέψουν και στην κανάτα σας. Γεμίστε, απλά, την κανάτα με ζεστό νερό, προσθέστε δύο ταμπλέτες αντιβακτηριδιακής προστασίας για τις οδοντοστοιχίες, περιμένετε περίπου 15 λεπτά, τρίψτε και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων: Πολλές κανάτες δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων για να απαλλαγείτε από σκληρούς λεκέδες. Γεμίστε την κανάτα με βραστό νερό, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων (σε σκόνη ή υγρό) και ξεχάστε το εκεί για όλη τη νύχτα. Μέχρι το πρωί, το απορρυπαντικό θα έχει κάνει παρελθόν όλους τους λεκέδες.