Έχετε ήδη αγοράσει μια φριτέζα αέρος για όλα της τα προτερήματα: ψήνει γρήγορα και νόστιμα, ζαναζεσταίνει τα αγαπημένα μας μαγειρεμένα φαγητά σε λίγα μόλις λεπτά, φτιάχνει γρήγορα υγιεινά γλυκά και καταναλώνει λίγο ρεύμα και ελάχιστο λάδι! Σας δίνουμε συχνά συνταγές για να την αξιοποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται, οπότε τι είναι αυτό που τελικά μπορεί να μας δυσκολέψει σε αυτή την πρακτική συσκευή; Το καθάρισμά της, το οποίο τελικά αν ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες των κατασκευαστών, αλλά και τις γνώσεις των έμπειρων στην καθαριότητα αυτού του νέου, αλλά δημοφιλέστατου γκάτζετ, δεν είναι τελικά και τόσο πολύπλοκο. Απλώς χρειάζεται λίγη προσοχή και μεθοδικότητα, οπότε εμείς σε αυτό το άρθρο θα σας λύσουμε όλες τις τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε κατά καιρούς χρησιμοποιώντας το.
Πόσο συχνά πρέπει να την καθαρίζουμε;
Η απάντηση εδώ είναι ιδανικά μετά από κάθε χρήση. Όπως καλό είναι να κάνουμε και με τα υπόλοιπα κουζινικά μας εργαλεία. Ειδικά στην περίπτωση του air fryer, επειδή μιλάμε για ένα εργαλείο που ουσιαστικά εκπέμπει θερμό αέρα σε ένα μεταλλικό δοχείο χωρίς να μεσολαβεί κάποιο δοχείο, (όπως ένα πιάτο ή γυάλινο τάπερ στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων) το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο είναι να έχουμε ξεραμένα λίπη εκεί που ακουμπούσε το λαδωμένο μας τρόφιμο. Αν, λοιπόν, δεν τα καθαρίσουμε μόλις κρυώσει η συσκευή μας θα συσσωρευτούν και λίπη και δυσάρεστες οσμές από τα προηγούμενα τρόφιμα που ψήθηκαν εκεί.
Μπορώ να βάλω τον κάδο και τα εξαρτήματα της φριτέζας μου στο πλυντήριο πιάτων;
Οι περισσότερες σύγχρονες μάρκες αναφέρουν στο εγχειρίδιό τους ότι τα εξαρτήματά τους και ο κάδος τους μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο με ασφάλεια. Αρκεί και το πλυντήριο πιάτων να είναι σύγχρονο και μεγάλο και να δέχεται για πλύσιμο τόσο μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα. Το κακό είναι ότι ο κάδος είναι αρκετά ογκώδης, οπότε μας πιάνει πολύ χώρο στο πλυντήριο, είτε έχουμε επιλέξει φριτέζα για λίγα λίτρα, είτε για περισσότερα. Εμείς θα σας πείσουμε ότι το πλύσιμο στο χέρι είναι η καλύτερη και πιο συμφέρουσα λύση.
Πρέπει να την καθαρίσω όσο είναι ακόμη ζεστή;
Μπορεί να νομίζετε ότι έτσι θα καθαρίσει καλύτερα, αλλά οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών συνιστούν για το τελείως αντίθετο. Όχι μόνο είναι επικίνδυνο να καείτε, αλλά η απότομη εναλλαγή ζεστής και κρύας θερμοκρασίας μπορεί να κάνει τα μεταλλικά εξαρτήματα ή τον κάδο να κάνει ρωγμές ή γδαρσίματα.
Πώς τελικά την καθαρίζουμε αποτελεσματικά στο χέρι;
Καταρχήν αφού την κλείσουμε, τη βγάζουμε από την πρίζα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, τινάζουμε ή την αναποδογυρίζουμε για να πέσουν όλα τα τυχόν ψίχουλα και υπολείμματα τροφίμων έχουν μείνει μέσα κατευθείαν στον κάδο με τα απορρίμματα. Έπειτα χρειαζόμαστε απαλά, φυσικά καθαριστικά όπως σαπούνι πιάτων και λευκό ξίδι ή μηλόξιδο (που είναι πιο ήπια). Μετά χρησιμοποιούμε ένα μαλακό σφουγγάρι, για να απομακρύνουμε τα λίπη. Αν επιμένουν, ρίξτε κατευθείαν ξίδι στα δύσκολα σημεία, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και περάστε ξανά με το σφουγγάρι. Τέλος, ξεβγάλτε καλά με κρύο νερό όλα τα εξαρτήματα και τον κάδο και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά ή αν βιάζεστε σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα κουζίνας πριν την ξανασυναρμολογήσετε για να τη βάλετε σε λειτουργία.
Πώς φεύγει η βαριά μυρωδιά ορισμένων τροφίμων;
Αφήστε τη φριτέζα να καθαριστεί μόνη της. Πώς; Μπορείτε να βάλετε 1 με δύο φλιτζάνια νερό (ανάλογα με το μέγεθός της) και να ρίξετε και λίγο σαπούνι πιάτων και να τη βάλετε σε λειτουργία στους 190°C για 3 λεπτά.
Τι να κάνετε για να μην χρειάζεται σχεδόν καθόλου καθάρισμα;
Να χρησιμοποιείτε αυτές τις ειδικές θήκες σιλικόνης, που πλέον πωλούνται όπου και οι φριτέζες αυτές, καθώς και τα αντικολλητικά χαρτιά μιας χρήσεως. Θα σας λύσουν πραγματικά τα χέρια.