Υπάρχει μια δυνατότητα του φούρνου μικροκυμάτων που σίγουρα δεν φανταζόσασταν. Και δεν αναφερόμαστε στο ζέσταμα του φαγητού. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα εντυπωσιακά καλαθάκια από τυρί και να τα γεμίσετε με μια ωραία κρύα σαλάτα ή να δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερο ορεκτικό. Έτσι, θα κάνετε πιο παιχνιδιάρικο αυτό το πιάτο, καθώς το σκεύος σας θα τρώγεται κυριολεκτικά! Πώς θα το κάνετε αυτό; Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μας.

Πρώτα από όλα το τυρί

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο τυρί, ώστε να είναι αρκετά σκληρό για να λιώσει μεν, αλλά να γίνει τραγανό όταν κρυώσει. Ιδανικά υποψήφια τυριά για αυτόν τον σκοπό είναι λοιπόν το τσένταρ, η παρμεζάνα ή το πεκορίνο. Τρίψτε ποσότητα ίση με μισό φλιτζάνι τυριού για κάθε «φωλιά» που θέλετε να δημιουργήσετε.

Προετοιμασία για τον φούρνο

Καλύπτουμε ένα πιάτο που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων με λαδόκολλα και ρίχνουμε επάνω του το τριμμένο τυρί δημιουργώντας έναν κύκλο, ο οποίος θα έχει διάμετρο μεγαλύτερη κατά 2,5 εκατοστά από το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε ως καλούπι.

Στη συνέχεια, βάζουμε το τυρί στα μικροκύματα και εδώ θα γίνουν τα μαγικά μας. Ζεσταίνουμε το τυρί για ένα με δύο λεπτά, προσέχοντας πολύ να μη μας καεί. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο προσεχτικά γιατί θα είναι πολύ καυτό. Τώρα πρέπει να δράσετε πολύ γρήγορα για να δώσουμε σχήμα στο καλαθάκι μας. Παίρνουμε ένα μπολ (αναποδογυρισμένο) ως καλούπι και ρίχνουμε επάνω του το λιωμένο τυρί. Πλάθουμε το τυρί έτσι ώστε να πάρει το σχήμα του μπολ και μόλις κρυώσει και σφίξει, μπορούμε εύκολα να το ξεκολλήσουμε από το καλούπι μας και να έχουμε μια όμορφη τυρένια φωλιά.

Tips για πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα

Χρειάζεται να προσέξουμε ορισμένες λεπτομέρειες για να δημιουργήσουμε τέλεια καλαθάκια από τυρί:

  • Πρώτα από όλα η υφή του τυριού παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Το λεπτοτριμμένο τυρί απλώνεται πιο ομοιόμορφα, κάνοντας ένα πιο συμπαγές μπολ. Όσο για την τελική υφή του καλαθιού αυτή γίνεται πιο τραγανή με λιγότερο τυρί και περισσότερη ώρα στα μικροκύματα και πιο μαλακή αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερη ποσότητα τυριού.
  • Ακόμη, όταν το τυρί είναι μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων χρειάζεται πολύ προσοχή, καθώς κάθε τύπος φούρνου διαφέρει κι έτσι διαφέρουν και οι χρόνοι ψησίματος. Πότε καταλαβαίνουμε ότι το τυρί μας είναι έτοιμο για να μπει σε καλούπι; Όταν ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες και να παίρνει ένα καστανό χρώμα στις άκρες.
  • Τέλος, όταν δίνουμε σχήμα στο λιωμένο τυρί μας αφού το απλώσουμε πάνω στο αναποδογυρισμένο μπολ, ένα κόλπο είναι να βάλουμε επάνω του ένα δεύτερο μπολ του ίδιου μεγέθους και σχήματος. Αυτό θα βοηθήσει το τυρί να πάρει το σχήμα του χωρίς να καούμε αγγίζοντάς το.
  • Να θυμάστε, τα τυρέρια μπολάκια είναι στην καλύτερή τους φάση όταν είναι φρέσκα και τραγανά. Παρόλα αυτά, αν πρέπει για κάποιο λόγο να τα συντηρήσετε για άλλη μέρα, βεβαιωθείτε ότι θα τα βάλετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι, θα έχετε έτοιμες τις πρωτότυπες φωλιές σας για να τις γεμίσετε με ό,τι προτιμάτε.