Το sour cream έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μας. Είναι το topping που απογειώνει τα tacos, η βάση για πολλές σάλτσες και το μυστικό συστατικό σε μαλακά κέικ. Στην Ελλάδα δεν το βρίσκουμε πάντα εύκολα ή το συναντάμε ακριβό, γι’ αυτό και η σπιτική εκδοχή κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η διαδικασία είναι απλή, χρειάζεται μόνο δύο υλικά και λίγη αναμονή.

Παρακάτω δείχνουμε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξουμε sour cream στο σπίτι, τόσο στην κλασική αμερικάνικη εκδοχή όσο και σε μια πιο «ελληνική» με γιαούρτι.

Φτιάχνουμε sour cream στο σπίτι με δύο εκδοχές που πετυχαίνουν πάντα

Η αυθεντική γεύση με την κλασική αμερικάνικη μέθοδος

Η οξύτητα πήζει φυσικά την κρέμα και δημιουργεί τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του sour cream. Η υφή είναι πλούσια και βελούδινη, σχεδόν ίδια με την έτοιμη εκδοχή.

Υλικά
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το λεμόνι σε ένα μπολ.
  2. Αφήνουμε το μείγμα 10–15 λεπτά στον πάγκο, μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει.
  3. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να σταθεροποιηθεί.
  4. Ανακατεύουμε απαλά πριν τη χρήση.

Η ελληνική, πιο ελαφριά παραλλαγή (με γιαούρτι)

Το στραγγιστό γιαούρτι δίνει μια πιο καθαρή, δροσερή γεύση και σταθερή υφή, ιδανική για dips, baked potatoes ή σαλάτες. Είναι και πιο ελαφρύ.

Υλικά
¾ φλ. κρέμα γάλακτος
¼ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Πώς γίνεται

  1. Ανακατεύουμε την κρέμα με το γιαούρτι.
  2. Προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μικρά μυστικά

  • Το ελαφρύ «κόψιμο» της κρέμας είναι φυσιολογικό.
  • Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο, τόσο καλύτερη υφή αποκτά.
  • Διατηρείται 4 – 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.
  • Για πιο παχύ αποτέλεσμα, προσθέτουμε μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.

Πού το χρησιμοποιούμε

  • Σε tacos, burritos και quesadillas
  • Σε κρύα dips με μυρωδικά
  • Σε dressings για σαλάτες
  • Στην κλασική πατάτα φούρνου
  • Σε cakes που χρειάζονται υγρασία και οξύτητα, όπως τα cheesecake

Διαβάστε επίσης

Τι να κάνετε με την κρέμα γάλακτος που περίσσεψε