Εννέα στις δέκα φορές που θα ακούσουμε μία συνταγή για βραστό στήθος κοτόπουλο θα προσπαθήσουμε να την αποφύγουμε, καθώς μας θυμίζει αυστηρή δίαιτα, και θα στραφούμε σε άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε το βραστό κοτόπουλο σε διάφορα πιάτα. Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι εύκολη, γρήγορη και αλάνθαστη.
Ετοιμάζουμε το βραστό στήθος κοτόπουλο
Για να βράσετε το κοτόπουλο, σκεπάστε τα φιλέτα κοτόπουλου με νερό και προσθέστε 1 φλιτζάνι λευκό κρασί για περισσότερη γεύση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σκεπάστε την κατσαρόλα.
Ελέγξτε το κοτόπουλο κάθε 8 λεπτά με θερμόμετρο μαγειρικής μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C στο πιο χοντρό σημείο. Η χαμηλή θερμοκρασία και το βράσιμο βοηθούν στο να μην παραψηθεί γρήγορα το κοτόπουλο κι έτσι να έχουμε ένα ζουμερό και τρυφερό αποτέλεσμα.
Για ακόμα περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό ένα φύλλο δάφνης ή μία-δύο σκελίδες σκόρδο σπασμένες.
Τι φτιάχνουμε
Το βραστό κοτόπουλο είναι ιδανική επιλογή για μια καλή κοτοσαλάτα, ενώ κομμένο σε φέτες ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες ή σε σάντουιτς. Παράλληλα, επειδή τρίβεται εύκολα, είναι τέλειο για γρήγορο BBQ pulled chicken ή για τάκος.
Συνταγή για νόστιμο βραστό κοτόπουλο
Υλικά
1 έως 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα (με ή χωρίς κόκαλο)
½ έως 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Αρωματικά της επιλογής σας (σκόρδο σπασμένο, φύλλο δάφνης, καρυκεύματα, φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, φρέσκα μυρωδικά)
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μία στρώση στον πάτο της κατσαρόλας. Πασπαλίστε με το αλάτι και τα αρωματικά. Αν χρησιμοποιήσετε κρασί, ρίξτε το πρώτα πάνω στο κοτόπουλο. Στη συνέχεια, προσθέστε κρύο νερό ώστε να καλυφθεί πλήρως το κοτόπουλο.
Ρυθμίστε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει. Ξεκινήστε να ελέγχετε το κοτόπουλο μετά από 8 λεπτά: είναι έτοιμο όταν είναι λευκό στο κέντρο και το θερμόμετρο δείξει 74°C στο πιο χοντρό σημείο. Συνήθως χρειάζονται 10–14 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του κρέατος.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το σε πιάτο ή καθαρή επιφάνεια κοπής. Το βραστό κοτόπουλο μπορεί να σερβιριστεί ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο. Μπορείτε να αφήσετε ολόκληρα τα κομμάτια, ή να τα κόψετε, ανάλογα με τη συνταγή που θα ετοιμάσετε.
Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το κόλπο για ψιλοκομμένο κοτόπουλο στο λεπτό
Κοτόπουλο piccata με σάλτσα λεμονιού και κάππαρης – Απλό και πεντανόστιμο, έτοιμο σε 25′