Οταν αγοράζουμε όσπρια, ειδικά φασόλια ή γίγαντες, προσέχουμε να μην είναι σκασμένα ή κιτρινισμένα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένα και δεν θα βράσουν εύκολα. Αν αγοράζουμε χύμα, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Θα πρέπει να είναι σκληρά απέξω, αλλά όχι ξερά στην καρδιά τους. Κάποιοι τα δαγκώνουν για να δουν αν σπάσει σε κομμάτια (δείγμα ότι είναι πολυκαιρισμένα).
Τα περισσότερα όσπρια τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη μαγειρική σόδα για να γίνουν πιο βραστερά. Μετά το μούλιασμά τους, τα προβράζουμε για 5΄, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό. Αγαπούν τη σιγανή φωτιά, για να βράσουν ομοιόμορφα και μέσα και έξω, ενώ
στο τέλος χυλώνουν πολύ ωραία.
Χρειάζονται επιπλέον νερό στο βράσιμο;Φροντίζουμε να το βράσουμε πρώτα και νατο προσθέσουμε καυτό για να μη διακόπτεται ο βρασμός τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στα τελευταία 5΄-10΄, για να χυλώσουν ωραία οι σούπες οσπρίων και να διατηρηθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου.
Τέλος, μπορείτε να μουλιάσετε μια μεγάλη ποσότητα οσπρίων αποβραδίς και την επομένη να τα σουρώσετε καλά και να τα μοιράσετε σε σακουλάκια τροφίμων. Αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, για να ξενοιάσετε από τον μπελά του μουλιάσματος κάθε φορά πουθέλετε να τα μαγειρέψετε. Δεν χρειάζονται ξεπάγωμα.
Δείτε επίσης:
Το όσπριο που βοηθά στις αϋπνίες
Μένουμε σπίτι και το ρίχνουμε στις θρεπτικές οσπριοσαλάτες
10 θρεπτικές οσπριοσαλάτες για όλες τις ώρες (ΣΥΝΤΑΓΕΣ)