Αλήθεια εσείς ξέρετε τι είναι το κάθε κομμάτι κρέατος, από που προέρχεται και πώς είναι καλύτερο να το μαγειρεύετε; Ο Γιάννης Μαρόλης και η Γωγώ Γιαννακοπούλου του διάσημου κρεοπωλείου “ο Γιάννης” στα Εξάρχεια, αναλαμβάνουν να μας λύσουν κάθε απορία. Αυτή τη φορά μας εξηγούν τι είναι η σπαλομίτα.
Ο υπερακάνθιος τένοντας (jumeau a bifteck) – σπαλομίτα ή βασιλοπούλα ή νουά της σπάλας βρίσκεται στα δύο μπροστινά τεταρτημόρια του μόσχου, στο εσωτερικό της ρακέτας. Χρειάζεται να καθαριστεί από τον εξωτερικό συνδετικό ιστό.
Μαγειρεύετε ολόκληρο το κομμάτι και μετά κόβετε φέτες, συνοδεύοντας το συνήθως με λευκή σάλτσα λεμονιού ή κρασιού. Είναι πολύ καθαρό κρέας χωρίς κολλαγόνο και συνδετικούς ιστούς.
Η τιμή του λίγο υψηλότερη από το υπόλοιπο μοσχάρι επειδή η ποσότητα του είναι μικρή, περίπου 1½ με 2 κιλά.