Με τη βοήθεια των σεφ Βασίλη Ακρίβο, Γιώτα Κουφαδάκη και Μαρίνα Χρονά, φτιάχνουμε βήμα – βήμα την πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα του καλοκαιριού.

Ζεστή ή κρύα μελιτζανοσαλάτα;

Ανάλογα τα γούστα. Κάποιοι την αφήνουν στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα των υλικών. Εγώ τη βάζω στο πιάτο χλιαρή. Αφού κάψεις τη μελιτζάνα, αφήνεις να στραγγίξει από τα υγρά της, ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά και τη σερβίρεις. Για να νιώθεις το έντονο καπνιστό άρωμα που απέκτησε στο κάψιμο.
Γιώτα Κουφαδάκη

Οι κατάλληλες μελιτζάνες

Διαλέγω είτε φλάσκες, είτε λευκές μελιτζάνες. Οι μεν μπορεί να θέλουν και λίγο ξεπίκρισμα, οι λευκές είναι πιο αρωματικές και ελαφριές, οπότε όχι. Για να πάρουν αυτή την ωραία καπνιστή γεύση τις περνάμε είτε από τα κάρβουνα, είτε πάνω στη φλόγα στο γκάζι και μόλις μαυρίσουν τελειώνουμε το ψήσιμο στον φούρνο. Προσθέτω πιπεριά Φλωρίνης, αλατοπίπερο, μαϊντανό και σκόρδο ωμό μέσα. Τη σερβίρω δροσερή, με αρκετό φρέσκο κόλιανδρο.
Βασίλης Ακρίβος

Νόστιμες προσθήκες

Αν πάνω στην κλασική μελιτζανοσαλάτα προσθέσουμε ταχίνι και καβουρδισμένα φουντούκια και τη σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι, γίνεται ένα πλήρες, ελαφρύ βραδινό. Εναλλακτικά, ψήνουμε τυρί φέτα σε λαδόκολλα στο γκριλ, σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις κάνει κρούστα, τη σερβίρουμε πάνω από τη μελιτζανοσαλάτα.
Μαρίνα Χρονά

Τα βασικά της συνταγής

1. Επιλέγουμε μελιτζάνες που έχουν πράσινο κοτσάνι και ωραία λεία φλούδα. Πρέπει να είναι μαλακές, να τις πατάμε με το δάχτυλο άνετα. Αν δεν πατιούνται, σημαίνει ότι έχουν σπόρια. Γιώτα Κουφαδάκη

2. Τρυπάμε φλάσκες ή λευκές μελιτζάνες με πιρούνι και τις ψήνουμε σε κάρβουνα ή γκαζάκι. Τις ρίχνουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη κι έτσι φυλακίζουμε και τη γεύση του καπνιστού.

3. Είναι πολύ ωραία ζεστή, αλλά το καλοκαίρι προτιμώ να τη σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου. Να ρέει το ελαιόλαδό της ωραία, σε καμία περίπτωση να μη σερβίρεται από ψυγείο. Βασίλης Ακρίβος

4. Η μελιτζανοσαλάτα είτε γίνεται αλοιφή, είτε διατηρεί μέσα κομματάκια. Η αγιορείτικη εκδοχή της τη θέλει ολόκληρη, πατημένη ελαφρώς με πιρούνι, από πάνω ντομάτα, καρύδι, σκόρδο, λάδι, ξίδι και φρέσκα μυρωδικά.

Τα ναι και τα όχι της συνταγής

Λέμε ναι:
Σε όλα τα είδη της μελιτζάνας, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση του λαχανικού από την αρχή μέχρι το τέλος της συνταγής
Στο ψήσιμο της μελιτζάνας στον φούρνο, αν δεν σας αρέσει η έντονη καπνιστή γεύση που
Στην προσθήκη κάποιου ξηρού καρπού από
πάνω, καθώς και ταχινιού ή πετιμεζιού, που θα
γλυκάνουν επιπλέον το τελικό αποτέλεσμα.

Λέμε όχι:
Στο γρήγορο καψάλισμα της μελιτζάνας. Θέλει τουλάχιστον 15΄μέχρι να καεί, να μαυρίσει και να σκάσει η φλούδα της σε φωτιά.
Στις μελιτζάνες με υγρασία. Θα χαλάσει η υφή της σαλάτας. Τις αφήνουμε πρώτα να στραγγίξουν καλά από τα υγρά τους.
Στα χοντροκομμένα φρέσκα μυρωδικά από πάνω. Η σαλάτα τα αγαπά ψιλοκομμένα για να μην καλυφθεί η γεύση του βασικού υλικού.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

 

Δείτε επίσης:

Η μελιτζανοσαλάτα του Μάκη Γεωργιάδη