Εν αρχή ην η οργάνωση. Προνοητικότητα, ανάλυση των οικογενειακών αναγκών και σωστή εργονομία κάνουν τις δουλειές στην κουζίνα ένα ευχάριστο παιχνίδι.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηθεί μια κουζίνα; Αν μαγειρεύετε για κάποιο χρονικό διάστημα, έχετε βρει το ιδανικό για τον εαυτό σας, στη δική σας κουζίνα – ή ίσως ακόμα ψάχνετε τη μαγική λύση. Το διάγραμμα που σας δίνουμε ίσως να μην ανταποκρίνεται στην εικόνα της κουζίνας σας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χωρίζεται ο χώρος δίνει χρήσιμες πληροφορίες για κάθε κουζίνα.
Εάν έχετε σχεδιάσει ποτέ δική σας κουζίνα ή διαβάζετε περιοδικά, sites ή blogs διακόσμησης και αρχιτεκτονικής, έχετε σίγουρα διαβάσει για το τρίγωνο της κουζίνας. Την άποψη δηλαδή ότι σε μια ιδανική κουζίνα η γραμμή μεταξύ του ψυγείου, των εστιών και του νεροχύτη δημιουργεί ένα τρίγωνο στο οποίο ο μάγειρας μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να μετακινηθεί.
Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα και λόγω της ποικιλομορφίας και των διαφορετικών μεγεθών, η κουζίνα χωρίζεται σε 5 ζώνες εργασίας. Οι περισσότερες μπορούν να χωριστούν σε αυτές τις ζώνες, ακόμα κι αν είναι μικροσκοπικές και σε ευθεία παράταξη. Ακόμη και τότε εξακολουθείτε να έχετε τα απαραίτητα: ένα ψυγείο (ζώνη αναλώσιμων), κάποια ντουλάπια (μη αναλώσιμα), έναν νεροχύτη (ζώνη καθαρισμού), ένα μικρό πάγκο (περιοχή προετοιμασίας), ηλεκτρική κουζίνα (ζώνη μαγειρέματος).
Οι σταθμοί εργασίας θα πρέπει να οργανώνονται σε τέτοια διάταξη ώστε να ελαχιστοποιείται ο χαμένος χρόνος, να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς. Για παράδειγμα, έχοντας μια προπαρασκευαστική ζώνη κοντά στη ζώνη μαγειρέματος, σας επιτρέπει να μετακινείτε γρήγορα τα υλικά προς το σκεύος μαγειρικής. Όταν η κουζίνα σχεδιάζεται ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, θα πρέπει να απλοποιεί την καθημερινότητά σας. Εάν αγαπάτε τη ζαχαροπλαστική, προσθέστε μια «ζώνη ψησίματος» και αν δέχεστε συχνά φίλους, ίσως είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε μια ζώνη ώστε οι επισκέπτες να βρίσκονται κοντά στον σεφ, χωρίς να μπαίνουν στο δρόμο του.
Αναλώσιμα – Γκρι ζώνη
Οταν όλα τα τρόφιμα βρίσκονται στο ίδιο σημείο της κουζίνας είναι πιο εύκολο να οργανώσουμε την προετοιμασία του μαγειρέματος. Ψυγείο, καταψύκτης και ερμάρια για «ξηρό φορτίο», δηλαδή όσπρια, ζυμαρικά, άλευρα και κονσέρβες βρίσκονται στην ίδια ζώνη. Τα χωρίζουμε σε ενότητες-κατηγορίες.
Μη αναλώσιμα – Πορτοκαλί ζώνη
Τα σερβίτσια μπαίνουν όλα μαζί και στην ίδια ζώνη. Στα ντουλάπια που βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών μας τοποθετούμε τα καθημερινής χρήσης πιάτα και ποτήρια. Στα πιο ψηλά, που δεν φτάνουμε εύκολα, τα σερβίτσια «ειδικών» περιπτώσεων. Στα κάτω ντουλάπια πιατέλες, σαλατιέρες και πλατό.
Καθαριότητα – Μπλε ζώνη
Ο νεροχύτης χρειάζεται οπωσδήποτε τον χώρο για τα δικά του καθαριστικά, απορρυπαντικό πιάτων, σαπούνι χεριών, σφουγγάρια, βουρτσάκια κ.λπ. Στο ντουλάπι από κάτω «κρύβουμε» κάδο απορριμάτων, καθαριστικά και όχι, δεν βάζουμε δίπλα τους το ελαιόλαδο.
Προετοιμασία – Κίτρινη ζώνη
Όσο μικρή και να είναι η κουζίνα μας, έχει μια επιφάνεια, έναν πάγκο, όπου προετοιμάζουμε το φαγητό ή τον καφέ μας. Τα απαραίτητα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση απλώματος του χεριού μας. Επιφάνειες κοπής, μαχαίρια, μπολ, σουρωτήρια, χαρτί κουζίνας.
Μαγείρεμα – Πράσινη ζώνη
Στα ντουλάπια κάτω, δίπλα και επάνω από τις εστίες και τον φούρνο αποθηκεύουμε όλα τα σκεύη μαγειρικής. Προβλέπουμε την ύπαρξη ράγας ή θήκης των εργαλείων (κουτάλες, σπάτουλες, πιρούνες, τσιμπίδες) που χρησιμοποιούμε καθημερινά και απαραιτήτως κάποια σουπλά σιλικόνης.
Δείτε επίσης:
Κουζίνα, επιχείρηση οργάνωση!
Όσπρια και ζυμαρικά: Πώς να τα αποθηκεύσετε σωστά
Τσάι και καφές: Πώς τα επιλέγουμε και πώς τα διατηρούμε σωστά;