Οι φράουλες έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα. Είναι αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο που τρώγεται και σκέτο, σε φρουτοσαλάτα, αλλά είναι ιδανικό για γλυκά, όπως τάρτες, τούρτες, μους… Ως φρούτο όμως είναι αρκετά ευαίσθητο. Πέρα του ότι χαλάει εύκολα, οπότε πρέπει να προσέξουμε αρκετά τον τρόπο αποθήκευσής του, μπορεί να φιλοξενήσει και πολλά μικροσκοπικά ζωύφια, που δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.
Αρκεί το νερό;
Η κλασική λύση στην οποία όλοι καταφεύγουμε είναι να τις πλύνουμε προσεκτικά ρίχνοντας απλώς άφθονο νερό. Ωστόσο, οι ειδικοί διαιτολόγοι συνιστούν ότι είναι καλύτερο να μη μείνουμε μόνο σε αυτό. Ποια είναι η καλύτερη λύση; Νερό και ιδανικά χοντρό αλάτι. Πιο συγκεκριμένα, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό και το ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε λίγο στο αλάτι και στη συνέχεια ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
To αλάτι έχει λειαντικές ιδιότητες και καθαρίζει πολύ καλύτερα σε σχέση με το σκέτο νερό. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μείγμα είναι φθηνό, φιλικό προς το περιβάλλον και πολύ εύκολο να το ετοιμάσουμε. Παράλληλα, δεν αλλοιώνει τη γεύση του φρούτου! Εννοείται ότι αν δεν έχουμε χοντρό αλάτι, χρησιμοποιούμε το απλό.
Ξίδι ή μαγειρική σόδα;
Άλλοι προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε ξίδι ή μαγειρική σόδα για τις φράουλες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να μην μπλέκουμε με τα παραπάνω, γιατί μπορεί να διεισδύσουν στο εσωτερικό του φρούτου και να αλλοιώσουν τη γεύση του.
Και ένα σημαντικό tip των ειδικών:
Επειδή οι φράουλες χαλάνε γρήγορα, το πιο συνετό είναι να πλύνετε μόνο όσες είναι να χρησιμοποιήσετε. Αν πάλι θέλετε να τις αποθηκεύσετε πλυμένες, πρέπει πρώτα να τους αφαιρέσετε την υγρασία για να μη χαλάσουν γρήγορα. Πώς γίνεται αυτό; Αφήνουμε τις πλυμένες φράουλες να στραγγίξουν είτε πάνω σε χαρτί κουζίνας, είτε σε λαδόκολλα. Αφού στραγγίξουν καλά, τις αποθηκεύουμε σε κλειστό σκεύος.