Τώρα με την καραντίνα, έχουμε όλοι περισσότερο μαγείρεμα στο σπίτι και συνεπώς περισσότερα πιάτα για πλύσιμο. Είστε σίγουροι, όμως, ότι ξέρετε να γεμίζετε σωστά το πλυντήριο των πιάτων; Και δεν εννοούμε μόνο σωστά αλλά και οικονομικά.
Παρά το γεγονός ότι τα πλυντήρια πιάτων έχουν γίνει πλέον πιο “έξυπνα” και μπορούν και αναγνωρίζουν τις ανάγκες μας –ναι, ας είναι καλά η τεχνητή νοημοσύνη- πάντα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να τα χειριστούμε. Ιδού, λοιπόν, μερικά χρήσιμα tips που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.
Ξέπλυμα; Όχι απαραίτητα
Όλα εξαρτώνται από το μοντέλο που έχετε. Αν βλέπετε ότι δεν τα ξεπλένετε και βγαίνουν βρώμικα είναι πολύ πιο συμφέρον να τα ξεπλύνετε ελαφρά παρά να ξαναβάλετε πλύση. Υπό την προϋπόθεση ότι τα ξεπλένετε άμεσα μετά το φαγητό γιατί μετά τα υπολλείμματα των τροφών είναι πιο δύσκολο να φύγουν. Αν το πλυντήριο σας έχει πιο “έξυπνα” προγράμματα, μπορείτε να βάλετε μια πλύση μόνο για ξέπλυμα που καταναλώνει λιγότερο νερό από το να έχετε συνέχεια ανοιχτή τη βρύση και ένα πιο γρήγορο πρόγραμμα πλύσης στη συνέχεια.
Δεν είναι όλα για το πλυντήριο πιάτων
Θεωρητικά όλα μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Θεωρητικά πάντα. Ο βασικός κανόνας όμως είναι μην βάζετε τίποτα που δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να αντικαταστήσετε. Καλά σερβίτσια της μαμάς, πορσελάνες αλλά και πιο απλά, μαχαίρια με πολύ κοφτερή λαβή που είναι πολύ πιθανό να στομώσουν, ξύλινες κουτάλες, ξύλινες επιφάνειες κοπής αλλά και τηγάνια ειδικά μη αντικολλητικά που είναι πιο εύκολο να χαλάσουν. Και όχι κεραμικά και ζωγραφισμένα στο χέρι πράγματα, γιατί είναι πολύ πιθανόν να χαλάσουν.
Εφαρμόστε τον κανόνα της… κοινωνικής αποστασιοποίησης
Με άλλα λόγια τοποθετήστε πιάτα και μαχαιροπίρουνα κοντά για να κερδίσετε χώρο αλλά όχι πολύ κοντά αν θέλετε να καθαρίσουν σωστά. Το νερό πρέπει να περνά ενδιάμεσα για να ξεπλένει σωστά. Επιπλέον διατηρώντας τις σωστές αποστάσεις αποφεύγετε τυχόν τριβές που μπορεί να προκαλέσουν φθορές.
Σωστή σειρά, σωστή σειρά, σωστή σειρά
Ναι, η σωστή σειρά είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Τοποθετήστε τα βρώμικα πιάτα και σερβίτσια από μέσα προς τα έξω. Αφαιρέστε τα καθαρά πιάτα από κάτω προς τα πάνω έτσι ώστε αν υπάρχουν κάποιες βρωμιές στα πάνω πιάτα να μην λερώσουν και τα κάτω. Τα λεπτά πλαστικά, όπως για παράδειγμα τα μπολ του delivery, τοποθετήστε τα επάνω για να μην λιώσουν από τη θερμοκρασία του νερού. Επίσης ποτήρια και μπολ με τη βάση προς τα πάνω αλλά σε μια γωνία που να μπορεί να μπαίνει το νερό. Και τα πιάτα πάντα στο κάτω επίπεδο επειδή είναι πιο βαριά. Και θυμηθείτε: μην χρησιμοποιείτε το πλυντήριο σαν ρώσικη κούκλα. Αν τοποθετήσετε το ένα πιάτο ή ποτήρι πάνω στο άλλο δεν θα πλυθεί κανένα σωστά.
Χρησιμοποιήστε τη σωστή δοσολογία απορρυπαντικού
Μπορείτε να βάλετε λιγότερο αν τα πιάτα σας δεν είναι τόσο λερωμένα. Μην βάζετε όμως περισσότερο από την ποσότητα που συστήνει ο κατασκευαστής γιατί μένει η θαμπάδα του σαπουνιού.
Δεν χωρούν όλα στο πλυντήριο
Στη μια τη νύχτα είναι ανθρώπινο να θέλετε να τα στριμώξετε όλα απλά για να καθαρίσετε τον νεροχύτη. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι σαν να προσπαθείτε να ξεσκονίσετε το σπίτι φυσώντας την σκόνη να φύγει. Όχι μόνο δεν θα κάνετε δουλειά αλλά θα γίνουν και χειρότερα αφού θα κάψετε περισσότερο νερό και ρεύμα.
Μη βάζετε πλυντήριο με μόνο ένα πιάτο
Λυπηθείτε τον πλανήτη αν όχι το λογαριασμό του νερού και του ρεύματος. Το ξέρουμε ότι είναι ευκολία αλλά η άσκοπη χρήση είναι το ίδιο επιβαρυντική με τη λάθος χρήση.
Δείτε επίσης:
4 λάθη που κάνεις με το πλυντήριο των πιάτων
3 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για το πλυντήριο των πιάτων
Πώς να καθαρίσεις το πλυντήριο πιάτων