Ένας καλοφτιαγμένος κουραμπιές δεν πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό σπίτι. Το υπέροχο άρωμά του είναι συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα και έχει φανατικούς οπαδούς, που περιμένουν πώς και πώς τις ημέρες αυτές για να τον απολαύσουν. Ωστόσο, ξεκινώντας θα πρέπει να το ομολογήσουμε οι κουραμπιέδες, σε αντίθεση με τα μελομακάρονα, είναι ένα πολύ πιο απαιτητικό στην εκτέλεσή του γλυκό, οπότε είναι για τους πιο εξοικειωμένους με την κουζίνα. Οπότε για την απόλυτη επιτυχία τους σίγουρα μετρά η εμπειρία, αλλά και τα μυστικά που κάθε καλή συνταγή οφείλει να δώσει για το τέλειο αποτέλεσμα! Οπότε έτσι κι εμείς είπαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις καλές πολύτιμες συμβουλές που βρίσκουμε στις τόσες συνταγές που έχει το αρχείο μας για να βοηθήσουμε να το τολμήσουν ακόμη κι αυτοί που δεν το έχουν ξανακάνει ποτέ… Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Πάντα με δοκιμασμένη συνταγή

Για να μην πάει χαμένος ο κόπος και τα υλικά που θα χαλάσουμε, πάντα ακολουθούμε κάποια συνταγή που έχουμε ήδη δοκιμάσει και ξέρουμε ότι είναι εγγυημένη. Δεν πειραματιζόμαστε τελευταία στιγμή με μια νέα συνταγή που δεν ξέρουμε αν θα μας πετύχει. Αν είναι η πρώτη μας φορά, όμως, ας επιλέξουμε εκείνη της μαμάς, της γιαγιάς, ή του φίλου ή φίλης που εμπιστευόμαστε για το καλό της αποτέλεσμα.

Το βούτυρο κάνει τη διαφορά

Το είδος του βουτύρου που θα χρησιμοποιήσουμε θα δώσει το άρωμα και την υφή που θέλουμε. Για πιο «μπισκοτένιο» αποτέλεσμα προτιμούμε το αγελαδινό βούτυρο, ενώ αν θέλουμε πιο έντονο άρωμα και τριφτή υφή θα επιλέξουμε το αιγοπρόβειο. Θα προτείναμε να μην ενδώσετε σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί ο κουραμπιές από το καλό βούτυρο φαίνεται, οπότε αν θέλετε να απέχετε από αυτά, καλύτερα φτιάξτε γιορτινά μπισκότα.

 

Καλό χτύπημα στο μίξερ

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι να χτυπηθεί καλά η ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώσπου να έχουμε ένα αρκετά αφράτο μείγμα.

Μετά όμως υπομονή

Όταν όμως μπει και το αλεύρι και θέλουμε να ζυμώσουμε πλέον, καλό είναι να χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ μας και να αφήσουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά ιδανικά με τον γάντζο, αλλιώς μπορείτε να δοκιμάσετε το πλάσιμο με το χέρι και υπομονή.

Οπωσδήποτε κοσκίνισμα

Μην σκεφτείτε ότι είναι πολυτέλεια να κοσκινίσετε το αλεύρι ή χάσιμο χρόνου. Μόνο αν το κάνετε θα έχετε πραγματικά αφράτους και τριφτούς κουραμπιέδες, οπότε μην παραλείψετε αυτό το βήμα!

Καβουρδίζουμε εμείς τα αμύγδαλα

Μπορεί να τα βρίσκουμε έτοιμα, καβουρδισμένα, στο εμπόριο για ευκολία, συνήθως απαιτούνται άσπρα, χωρίς τη φλούδα τους, ενώ κάποιοι συνιστούν και φιλέ αμυγδάλου, που όμως δίνει μια πιο μαλακή υφή στο τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό του παραδοσιακού κουραμπιέ. Από την άλλη μεριά, είναι εκείνοι που τα προτιμούν ολόκληρα ή έστω χοντροσπασμένα, που είναι πιο κοντά στον αυθεντικό κουραμπιέ, όπως έχει περάσει στην παράδοσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς προτείνουμε να τα πάρετε ολόκληρα, ωμά, με τον φλοιό τους και απλώς να τα βάλετε στον φούρνο για λίγα λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα και να μοσχοβολίσουν το σπίτι. Περίπου 5-6 λεπτά στους 160ºC είναι αρκετά, ανάλογα πάντα και με την ένταση του φούρνου σας. Τώρα αν έχετε και φριτέζα αέρος ακόμη καλύτερα, παρόμοιες είναι οι θερμοκρασίες και ο χρόνος που θα χρειαστείτε, αλλά για σιγουριά τσεκάρετε και το εγχειρίδιο της συσκευής σας που σίγουρα αναγράφει χρόνο και θερμοκρασία για καβούρδισμα ξηρών καρπών.

Προσοχή στο μέγεθος!

Πολύ σπουδαίο βήμα για την επιτυχία κυρίως του ψησίματος της ζύμης είναι το μέγεθος που θα πλάσετε τον κάθε κουραμπιέ. Κι εκεί που μπορεί να πει κάποιος αρχάριος περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα, όχι μην το σκεφτείτε έτσι. Κάθε καλή συνταγή αναφέρει το μέγεθος που πρέπει να είναι κάθε κουραμπιεδάκι ή μεγαλύτερος κουραμπιές μας, στρογγυλός ή μισοφέγγαρο. Έχει σημασία όχι μόνο να αποφασίσετε ένα μέγεθος και σχήμα αλλά να το τηρήσετε για όλη τη φουρνιά και να μην αναμίξετε μικρούς με μεγάλους στο ίδιο ταψί.

Με τι άρωμα άραγε;

Μια τελευταία αλλά εξίσου σημαντική πινελιά είναι το άρωμα που θέλετε να αφήνουν στην επίγευση κάθε μπουκιάς που θα απολαύσετε. Μπορείτε εκτός από το all time classic ράντισμα με ανθόνερο ή ροδόνερο (πριν το άχνισμά τους!) να ρίξετε λίγο αλκοόλ στη ζύμη τους όπως το αγαπημένο σας λικέρ πικραμύγδαλο, λίγο κονιάκ ή ότι άλλο αγαπάτε. Γιατί τελευταίο και σπουδαιότερο όλων είναι να τους αφιερώσετε όλο τον χρόνο και την καλή σας διάθεση και μετά από όλα αυτά είμαστε σίγουροι ότι θα επιβραβευθείτε για τον κόπο σας! Καλά ζυμώματα!