Το όνομά του παίζει περίεργα με το μυαλό μας και ίσως περισσότερο μάς αποτρέπει, παρά μας ενθαρρύνει να το δοκιμάσουμε. Πρόκειται για αρωματικό μαύρο τσάι αναμεμειγμένο με γάλα και εσπρέσο: τσάι, με άλλα λόγια, έξτρα αρωματικό που μας γεμίζει ενέργεια περισσότερη από εκείνη που έχουμε συνηθίσει πίνοντας κλασικό μαύρο τσάι. Το αποτέλεσμα; Ένα ρόφημα που ενθουσιάζει τους λάτρεις του καφέ και εκπλήσσει ευχάριστα τους φανατικούς οπαδούς του τσαγιού.
Το τσάι latte.. αλλιώς
Στην ουσία θα μπορούσαμε να πούμε πως το βρώμικο τσάι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κλασικό chai latte (τσάι με γάλα) με προσθήκη καφέ. Όπως και στο chai latte, έτσι και εδώ, χρησιμοποιούμε το τσάι μασάλα (masala chai) , το ινδικό μαύρο τσάι με μπαχαρικά (που συνήθως περιέχει τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι) μαζί με γάλα, ζάχαρη ή οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία της αρεσκείας μας. Όλη τη «βρώμικη» διαφορά την κάνει ο εσπρέσο που έρχεται με μια ή δύο (doppio) δόσεις να χαρίσει το άρωμά του στο πικάντικο μασάλα, δημιουργώντας έναν εναλλακτικό τρόπο να πιούμε τον καφέ ή το τσάι μας -όπως το βλέπει κανείς. Το δίχως άλλο, αυξάνει την ενέργεια στο μέγιστο. Για αυτό και είναι ιδανικό για τις πρώτες πρωινές ώρες ή τις απογευματινές, όταν έρχεται να μας βρει ορμητικά όλη η κούραση της ημέρας.
Απόλαυση στο σπίτι
Μπορούμε να βάλουμε στο φλιτζάνι το δικό μας τσάι μασάλα βράζοντας μαύρο τσάι – προτιμήστε English Breakfast – και μπόλικα μπαχαρικά (συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο μας για να το φτιάξετε στο σπίτι εύκολα και γρήγορα). Εναλλακτικά, αναζητήστε ένα έτοιμο μείγμα σε διαδικτυακά ή φυσικά καταστήματα, όπως µπαχαράδικα, µεγάλα σούπερ µάρκετ και ενηµερωµένα καταστήµατα µε προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι έναν εσπρέσο υψηλής ποιότητας σε μια ή δύο δόσεις για βαθιά γεύση και πλούσιο άρωμα.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Dirty chai latte
Υλικά
240 ml μαύρο τσάι, δυνατό (σε φακελάκι ή 1-2 κουτ. γλυκού φύλλα)
1 ή 2 δόσεις espresso
6 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ), τριμμένοι
½ ξυλάκι κανέλας
λίγο ξύσμα από φρέσκο μοσχοκάρυδο
2 πρόκες γαρύφαλλο
2-4 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
γάλα, όσο επιθυμείτε
κανέλα για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
1. Βράζουμε το τσάι: Ξεκινάμε βράζοντας το τσάι σε ζεστό νερό (100°C). Χρησιμοποιούμε είτε ένα φακελάκι τσαγιού ή 1-2 κουτ. γλυκού φύλλα τσαγιού. Αφήνουμε να εκχυλιστεί για 3 έως 5 λεπτά για έντονη γεύση.
2. Προσθέτουμε espresso: Ρίχνουμε 1 ή 2 δόσεις espresso στο τσάι, δίνοντάς του την χαρακτηριστική «βρώμικη» (dirty) γεύση.
3. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
4. Ζεσταίνουμε το γάλα: Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτουμε όσο θέλουμε στο μείγμα, ανάλογα με την προτίμησή μας.
5. Ολοκληρώνουμε με κανέλα (προαιρετικά): Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε λίγη κανέλα από πάνω για επιπλέον γεύση και άρωμα.
Tip
Στη vegan εκδοχή του, αντικαθιστούμε το γάλα με φυτικό ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου.