Είτε αγοράσατε την πιο ακριβή μηχανή espresso, είτε μία οικονομική επιλογή, αυτή η αγορά ήταν μια επένδυση και θα θέλετε η μηχανή του καφέ σας να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τη καθαρίζετε και να κάνετε αφαλάτωση τακτικά. Γνωρίζετε ποια είναι, όμως, η διαφορά ανάμεσα στην αφαλάτωση και το καθάρισμα;
Καθαρισμός VS αφαλάτωση
Ο καθαρισμός της μηχανής περιλαμβάνει το σκούπισμα του εξωτερικού του μηχανήματος, την αφαίρεση των διαφορετικών εξαρτημάτων όπως ο δίσκος συλλογής υγρών και το δοχείο νερού και το πλύσιμο τους. Αντίθετα, η αφαλάτωση στοχεύει στον καθαρισμό των εσωτερικών μερών του μηχανήματος, αφαιρώντας τα άλατα που μπορούν να βλάψουν το μηχάνημά σας. Έτσι, αποτελεί μια σημαντική, αλλά σχετικά εύκολη διαδικασία, αφού τα περισσότερα μηχανήματα διαθέτουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και βίντεο. Η διαδικασία χρονικά είναι αρκετά σύντομη περί τα 20 λεπτά και ακολουθείται από έναν κύκλο ξεβγάλματος με νερό.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε αφαλάτωση στη μηχανή espresso;
Δεν υπάρχει μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε μόνο εσείς ή ολόκληρη η οικογένειά σας τη μηχανή; Τι νερό χρησιμοποιείτε για να παρασκευάσετε τον καφέ σας; Μήπως η ποιότητα του δεν είναι τόσο καλή; Αυτά είναι μερικά μόλις από τα ερωτήματα που θα επηρεάσουν το πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε αφαλάτωση. Σε κάθε περίπτωση, πολλές εταιρείες συνιστούν να γίνεται αφαλάτωση κάθε 6 μήνες, ωστόσο οι περισσότερες μηχανές espresso βγάζουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα, που σας ενημερώνει ότι πρέπει να κάνετε τη διαδικασία.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τη μηχανή μας;
Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό καθαρισμό της μηχανής μπορείτε να τη καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, ωστόσο σε περίπτωση που η μηχανής σας λερωθεί μετά από κάποια χρήση θα πρέπει να προβείτε στον άμεσο καθαρισμό της. Τέλος, θα πρέπει να προσέξετε αν τα εξαρτήματά της μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων ή πρέπει να πλυθούν στο χέρι.