Το ραγού είναι ένα πιάτο που μαγειρεύεται σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει κόκκινο κρασί, που ενισχύει το umami, ενώ σήμερα βρίσκουμε συνταγές όχι μόνο με κρέας, αλλά και ψάρια, θαλασσινά ή μανιτάρια ραγού.

Το ραγού δεν είναι απλώς μια σάλτσα ντομάτας με κρέας, αλλά ένα φαγητό όπου τα καρυκεύματα και τα υπόλοιπα υλικά συνδυάζονται ώστε να δημιουργήσουν μια πλούσια και γευστική σάλτσα. Σχεδόν κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει τη δική της εκδοχή, ενώ πολλά εστιατόρια δημιουργούν τις δικές τους παραλλαγές, προσθέτοντας προσωπικές πινελιές.

Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική επιλογή τόσο από διατροφική όσο και από γευστική άποψη. Σήμερα, μάλιστα, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες και τις προτιμήσεις όσων ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Τα μανιτάρια ραγού είναι ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς, που θα απολαύσετε και μπορείτε να το φτιάξετε πανεύκολα.

Ακολουθεί μια συνταγή για μανιτάρια ραγού

Υλικά
600 γρ. διάφορα μανιτάρια (πλευρώτους, αγαρικά κ.λπ.)
40 γρ. βασιλομανίταρα αποξηραμένα
2 κρεμμύδια ξερά
1 πράσο, το λευκό μέρος
2 σκελίδες σκόρδο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 ½ φλιτζ. πασάτα ντομάτας
5 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε χλιαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα άλλα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια, τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη, ψιλοκόβουμε το πράσο και το σκόρδο.

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα μανιτάρια λίγα λίγα για να προλαβαίνουν να αποβάλουν την υγρασία τους. Συνεχίζουμε με τα βασιλομανίταρα, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ, αφήνουμε για λίγο ακόμα στη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε την πασάτα, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το βούτυρο και μαγειρεύουμε για 2΄ ακόμη σε μέτρια φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου — Φωτογραφία συνταγής κα Food styling: Εύα Μονοχάρη

Δείτε επίσης

Μανιτάρια πορτομπέλο, πλευρώτους, αγαρικά, λεντινούλες: Πώς θα τα μαγειρέψετε τέλεια