Οι λουκουμάδες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα κεράσματα της ελληνικής κουζίνας, το οποίο, συνδυάζοντας παράδοση, απλότητα και ανεπανάληπτη γεύση, καταφέρνει να ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Στην κλασική τους εκδοχή, είναι βουτηγμένοι σε χρυσαφένιο μέλι, πασπαλισμένοι με κανέλα και καρύδια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δημιουργικότητα στη γαστρονομία έχει ανοίξει νέους δρόμους, μεταμορφώνοντας αυτό το κλασικό γλύκισμα σε ένα πολυδιάστατο πιάτο.
Πέρα από τη γλυκιά τους πλευρά, οι λουκουμάδες μπορούν να γίνουν και μια εντυπωσιακή αλμυρή επιλογή, ιδανική για μεζέ ή για σύγχρονα street-food πειράματα. Ζύμες εμπλουτισμένες με μυρωδικά, γεμιστά μπουκίτσες με τυριά ή αλλαντικά και τολμηρές συνοδείες από ντιπ τούς δίνουν μια νέα ταυτότητα που ξεπερνά τα όρια της παράδοσης. Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε 11 συνταγές -γλυκές και αλμυρές- για όλες τις ώρες της ημέρας.
9 γλυκές ιδέες για λουκουμάδες

Γιορτινοί λουκουμάδες με ζάχαρη και κανέλα
Τα «γλυκά όνειρα» της γιορτινής κουζίνας των Πορτογάλων είναι ένα τυπικό γλυκό, που πάντα σερβίρεται στις γιορτές. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Λουκουμάδες στη φριτέζα αέρος
Χρειαζόμαστε μόνο 2 υλικά και μόλις 10 λεπτά για να φτιάξουμε την υγιεινή εκδοχή των λουκουμάδων χωρίς λάδι ούτε τηγάνισμα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Λουκουμάδες με άρωμα πορτοκάλι
Χάρη στο πορτοκάλι η κουζίνα θα μοσχοβολήσει. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γεμιστοί με σοκολάτα
Τους γεμίζουμε με σοκολάτα και τους σερβίρουμε με μέλι και λιωμένη σοκολάτα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Λουκουμάδες με γιαούρτι
Δοκιμάστε τους και σίγουρα θα τους φτιάξετε πολλές φορές. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Με μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα
Μία παραδοσιακή εκδοχή του λουκουμά με μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Zeppole – O ιταλικός λουκουμάς
Τηγανητούς, χρυσαφένιους, τραγανούς και αφράτους, απολαμβάνουν και οι Ιταλοί τους δικούς τους λουκουμάδες. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Με μέλι και σουσάμι
Η κλασική εκδοχή με ένα μικρό «twist», την προσθήκη στο μείγμα σιροπιού αγαύης. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Λουκουμάδες της Αποκριάς
Λαχταριστοί και αφράτοι σερβίρονται απαραιτήτως με μέλι και κανέλα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
2 αλμυρές προτάσεις

Με φέτα και θυμαρίσιο μέλι
Με φέτα και θυμαρίσιο μέλι, ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα, ενώ αποτελούν καλή πρόταση και για πρωινό. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Με σαλάμι και μετσοβόνε
Μία αλμυρή εκδοχή στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα υλικά της αρεσκείας μας. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.