Το κολυβόζουμο ή σταρόζουμο, δηλαδή το νερό στο οποίο έχουμε βράσει το σιτάρι για τα κόλλυβα, είναι μια πρώτη ύλη που συχνά πάει χαμένη, παρότι έχει γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Όμως, αν το δούμε με μια zero waste οπτική, μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους.
Πέρα από τη θρησκευτική του χρήση, όπως μας εξήγησε ο κλινικός Διαιτολόγος – διατροφολόγος Παναγιώτης Ζήσης στο ερώτημά για το αν και κατά πόσο τα κόλλυβα είναι τελικά υπερτροφή, διαπιστώσαμε ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε συστατικά που ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό του ανθρώπου. Αναλύοντας ένα προς ένα τα συστατικά, σταθήκαμε στο σιτάρι το οποίο δίνει υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό μας αλλά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που δρουν ως συνένζυμα σε όλες σχεδόν τις αντιδράσεις του οργανισμού και συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος.
Ωστόσο, κάθε φορά που βράζει το σιτάρι, πετάμε το ζουμί ενώ θα μπορούσαμε με κάποιους τρόπους να το αξιοποιήσουμε.
Πώς να αξιοποιήσουμε το κολυβόζουμο
1. Βάση για σούπες και σάλτσες
Δίνει σώμα και φυσική πυκνότητα, χωρίς να χρειαστεί αλεύρι ή κορν φλάουρ. Το άμυλο και η ελαφριά γεύση δημητριακού του δίνουν σώμα και μπορούν να δέσουν μια σούπα λαχανικών ή μια σάλτσα.
2. Σπιτικές ζύμες και ψωμί
Χρησιμοποιούμε το κολυβόζουμο αντί για νερό σε ψωμί, πίτες ή τηγανίτες, για πιο γεμάτη υφή.
3. Ροφήματα
Σερβίρεται ζεστό με λίγο μέλι και κανέλα σαν ρόφημα ή κρύο με λεμόνι σαν ένα είδος, ας πούμε, «χυμού δημητριακού». Στην Ασία για παράδειγμα, πίνουν το νερό του ρυζιού ως τονωτικό.
4. Βάση για χυλό και κρέμες
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε κρέμες που περιέχουν σιμιγδάλι όπως είναι το γαλακτομπούρεκο ή βρώμη όπως σε οvernight oats, εμπλουτίζοντας το άρωμα και τη θρεπτική αξία.
5. Φυσικό λίπασμα
Αν δεν αξιοποιηθεί στη μαγειρική, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε τα φυτά, καθώς περιέχει μεταλλικά στοιχεία και άμυλο που λειτουργούν ως ήπιο λίπασμα.
6. Καλλυντικές χρήσεις
Το άμυλο δρα καταπραϋντικά για το δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά καλλυντικά, όπως είναι για παράδειγμα οι λοσιόν για ξηρά χέρια ή, ακόμα και για κομπρέσες.
Διαβάστε επίσης
Kόλλυβα: Είναι τελικά υπερτροφή;
Παραδoσιακό σαμιώτικο σταρόζουμο