Μπορεί στο μάτι να μοιάζει με ένα οποιοδήποτε άλλο κέικ, όμως τα υλικά του, που συνδυάζουν την ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση των εσπεριδοειδών, την ένταση του Campari και τη βαθιά γεύση που χαρίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ειδικά όταν συνδυάζεται και με βούτυρο, το κάνουν ακαταμάχητο.
Τα ξύσματα των εσπεριδοειδών που περιέχει του χαρίζουν μια νότα φρεσκάδας, ενώ η φρέσκια και πηχτή συνταγή με την οποία το σερβίρουμε, το απογειώνει.
Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν!
Συνταγή για 8 κομμάτια
Χρόνος που απαιτείται: 1 1/2 ώρα
Υλικά
55 γρ. βούτυρο, λιωμένο ( θα χρειαστούμε λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε το ταψί)
255 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 γρ λευκή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
⅔ φλιτζ. γάλα (πλήρες)
⅔ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
3 μεγάλα αβγά
⅓ φλιτζ. Campari
1 κουτ. σούπας ξύσμα γκρέιπφρουτ
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμόνι
¼ φλιτζ. χυμό γκρέιπφρουτ
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Σαντιγί ή κάποια άλλη λευκή κρέμα της επιλογής σας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, των 22 εκατοστών, με αποσπώμενο πάτο. Στη βάση, απλώνουμε φύλλα λαδόκολλας.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Σε ένα πιο μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τα αβγά, το Campari, τα ξύσματα και τους χυμούς των φρούτων. Προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.
Ψήνουμε μέχρι να πάρει από πάνω ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Θα χρειαστούν περίπου 45΄ με 1 ώρα.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως. Για να ξεφορμάρουμε, ξεκολλάμε το κέικ περιμετρικά, με ένα μαχαίρι για το βούτυρο.
Σερβίρουμε με αφράτη σαντιγί ή κρεμ φρες.
Δείτε επίσης:
Κέικ Κολιμπρί από την Τζαμάικα, με ελαιόλαδο, μπανάνα και μπαχαρικά!
Κέικ ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και καρύδια
«Αperitivo»: Μια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα