Η κατάψυξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περίοδο της καραντίνας, μιας και εκεί διατηρούμε τα τρόφιμα περισσότερο, ενώ τα περισσότερα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να καταψύχουμε σωστά τα τρόφιμά μας;
Ξεκινάμε με τη θερμοκρασία, που πρέπει να είναι σταθερή στους -18C. Το μαγειρεμένο φαγητό, που θα καταψύξουμε πρέπει να έχει μαγειρευτεί την ίδια μέρα και όχι να έχει μείνει, για παράδειγμα, δύο ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. Επίσης, σημαντικό είναι τη στιγμή που βάζουμε το φαγητό στην κατάψυξη να μην είναι ζεστό, αλλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ένα άλλο στοιχείο είναι τα σκεύη. Πρέπει να χρησιμοποιούμε κατάλληλα σκεύη που κλείνουν με ασφάλεια και δεν αφήνουν το φαγητό εκτεθειμένο στον παγωμένο αέρα της κατάψυξης. Πάνω στα εκτεθειμένα σημεία δημιουργούνται κρύσταλλοι νερού που αφαιρούν σταδιακά την υγρασία από το φαγητό στην οποία κρύβεται η γεύση του. Μία καλή πρόταση είναι να καταψύξουμε το φαγητό σε μικρές μερίδες.
Χρήσιμο είναι να βάζουμε στο μπολ ετικέτα με το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Επίσης, δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Καλό είναι να καταναλώνεται εντός 3-4 εβδομάδων και όχι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέλος, αν για παράδειγμα έχουμε αποψύξει φασολάκια και περισσέψουν δεν τα ξαναβάζουμε κατάψυξη. Οργανωθείτε, λοιπόν, με ασφάλεια ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Mπορεί το ξίδι ή το αλκοόλ να τον σκοτώσουν;
Κορωνοϊός: Υγιεινά smoothies και στην καραντίνα
Άνοδος των εφαρμογών μαγειρικής στην εποχή του κορωνοϊού