Οι καλοκαιρινές ώριμες ντομάτες και η φρέσκια μοτσαρέλα χρειάζονται μόνο μερικά φύλλα βασιλικού, εξαιρετικό ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι για να δημιουργήσουν μια από τις πιο διάσημες σαλάτες του κόσμου.
Η σαλάτα Καπρέζε προέρχεται από το νησί Κάπρι της Ιταλίας και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την απλότητα -δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα υλικά- και την ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει αμέσως την πατρίδα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καπρέζε έχει τα χρώματα της ιταλικής σημαίας: κόκκινο για τις ντομάτες, λευκό για τη μοτσαρέλα και πράσινο για τον βασιλικό και είναι, μαζί με την πίτσα Μαργαρίτα, που περιέχει τα ίδια σχεδόν υλικά (τυχαία;), από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ιταλικής κουζίνας.
Καπρέζε: Μια σαλάτα με ιστορία
Η προέλευση του αγαπημένου ιταλικού πιάτου παραμένει ασαφής. Ο μύθος λέει ότι η σαλάτα Καπρέζε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για έναν Αιγύπτιο πρώην βασιλιά. Μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 1952, ο βασιλιάς Φαρούκ βρέθηκε εξόριστος στο Κάπρι, όπου κι έμεινε μέχρι τον θάνατό του. Διάλεξε για κατοικία του ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της εποχής, το Hotel Gatto Bianco, (το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί στις μέρες μας) και τα πρωινά συνήθιζε να κολυμπάει στη θάλασσα. Μια μέρα, μετά από τις συνηθισμένες ώρες του στην παραλία, ο πρώην βασιλιάς ζήτησε να του ετοιμάσουν ένα ελαφρύ και δροσιστικό πιάτο. Ο σεφ του ξενοδοχείου, του οποίου το όνoμα δυστυχώς δεν μνημονεύεται, ετοίμασε μια πολύ απλή σαλάτα, με τα ελάχιστα υλικά που είχε στη διάθεσή του εκείνη την ώρα. Μια σαλάτα με καλοκαιρινό άρωμα και απίθανη γεύση. Το πιάτο αυτό έγινε το αγαπημένο του βασιλιά Φαρούκ και από το κοσμοπολίτικο Κάπρι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Τα μυστικά της τέλειας Καπρέζε
Τα βασικά υλικά της Καπρέζε είναι οι κόκκινες καλοκαιρινές ντομάτες, η μοτσαρέλα, ο φρέσκος βασιλικός, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.Όπως όλα τα πιάτα που έχουν λίγα υλικά στη συνθεσή τους, έτσι και η Καπρέζε γίνεται με υλικά εξαιρετικής ποιότητας που αναδεικνύουν όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του πιάτου.
Οι ντομάτες πρέπει να είναι ώριμες καλοκαιρινές, η μοτσαρέλα αυθεντική Buffala, δηλαδή από βουβαλίσιο γάλα που έχει πιο έντονη γεύση και πιο απαλή υφή, ο βασιλικός ολόφρεσκος -ιδανικά από τη γλάστρα του σπιτιού- και το ελαιόλαδο έξτρα παρθένο με φίνα γεύση.
Η κλασική εκδοχή της σαλάτας Καπρέζε που είναι σερβιρισμένη σε ροζέτα, με τη ντομάτα και τη μοτσαρέλα να εναλλασσονται μεταξύ τους, πρέπει να σέβεται τις ισορροπίες. Η ντομάτα πρέπει να ειναι κομμένη προσεκτικά σε ίσες ροδέλες και οι φέτες της μοτσαρέλας πρέπει κι αυτές να είναι κομμένες ομοιόμορφα κι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μέγεθος, ώστε να μην υπερισχύει το ένα υλικό έναντι στο άλλο.
Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι ένα τυρί που χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση και στο σερβίρισμά του. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και με απαλές κινήσεις θα κόψουμε τέλειες ισόπαχες φέτες. Επειδή είναι ένα τυρί που έχει αρκετό νερό, το αφήνουμε πάνω στο ξύλο κοπής για 10-15′ ώστε να «στεγνώσει».
Το ελαιόλαδο, ο βασιλικός και το αλάτι συμπληρώνουν τη γεύση της απίθανης αυτής σαλάτας. Οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσουμε (φύλλα ρόκας, ρίγανη, μπαλσάμικο) είναι παραλλαγή, δεν είναι Καπρέζε. Το ελαιόλαδο πρέπει να πέσει στη σαλάτα απαλά και να μην την “πνίξει”, τα φύλλα βασιλικού να είναι πλατιά και ολόφρεσκα γιατι δεν είναι διακοσμητικά, αποτελούν βασικό στοιχείο του πιάτου και τρώγονται, το αλάτι πρέπει να είναι ελάχιστο και να πέσει μόνο πάνω στις ντομάτες, δοιαφορετικά θα επηρεάσει τη γεύση του τυριού. Το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι θα πέσει ελάχιστο στο τέλος για να αναδείξει όλες τις γεύσεις.
Η βασική συνταγή
4 μέτριες κόκκινες ώριμες ντομάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
2 κεφάλια μοτσαρέλα Buffala
4 κουτ. σούπας έ. π. ελαιόλαδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού, κατά προτίμηση πλατιά
Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε προσεκτικά τις ντομάτες σε ροδέλες πάχους 1 εκ. και τις αλατίζουμε ελαφρώς,
Κόβουμε την μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες, περίπου σαν τις ντομάτες.
Σερβίρουμε σε ένα φαρδύ πιάτο, εναλλάσοντας τις ροδέλες ντομάτας με τις φέτες μοτσαρέλας
Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού στο κέντρο του πιάτου και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Ολοκληρώνουμε τη δημιουργία μας με μια ιδέα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tips για το σερβίρισμα
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η Καπρέζε να σερβίρεται έτσι ώστε να έχει ύψος στο πιάτο. Σε αυτήν την περίπτωση εναλλάσσουμε τις φέτες τις ντομάτας με τη μοτσαρέλα, βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη. Γαρνίρουμε με τα φύλλα φρέσκου βασιλικού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Μια ωραία και πιο εύκολη παραλλαγή είναι να αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με κόκκινα λαχταριστά ντοματίνια. Σε αυτήν την περίπτωση, και για να σεβαστούμε τις ισορροπίες στη γεύση που αναφέραμε παραπάνω, θα κάνουμε όμορφα μπαλάκια μοτσαρέλας με το ειδικό εργαλείο παριζιέν (ένα μικρό εργαλείο σαν κουτάλι, με βαθύ ημισφαιρικό σχήμα, ιδανικό για να φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια από τη σάρκα φρούτων και λαχανικών). Θα ανακατέψουμε και θα προσθέσουμε στη σαλάτα μας και τα τα υπόλοιπα υλικά.
Δείτε επίσης:
Ρικότα, γκοργκοντζόλα και άλλα ιταλικά τυριά που αγαπάμε
Τα μυστικά της ιταλικής κουζίνας που θα σου αλλάξουν τη ζωή
35 φαγητά από όλο τον κόσμο που κάθε σωστός foodie πρέπει να δοκιμάσει