Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν λαχανικά που υπό συγκεκριμένες συνθήκες ξαναφυτρώνουν, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε σπόρους ή βολβούς. Ιδού λοιπόν μερικά από αυτά.

Το να φυτέψουμε λαχανικά στο σπίτι είναι σίγουρα ένας τρόπος για να έχουμε ένα σωρό καλούδια δικής μας παραγωγής, δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση και οι προσπάθειες δεν είναι πάντα επιτυχείς. Όπως σε όλα τα πράγματα, όμως, έτσι και οι do it yourself εναλλακτικές έχουν τα παρακλάδια τους και δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις για να τα καταφέρετε.

Πράσινα κρεμμυδάκια, lemmongrass, πράσο και μάραθος
Όταν κόβουμε τα παραπάνω λαχανικά, πετάμε τις άκρες που θεωρητικά, μας είναι άχρηστες. Πρακτικά, όμως, δεν είναι γιατί αν τις βάλουμε με νερό σε ένα σφηνακοπότηρο (ή ένα λίγο πιο φαρδύ διάφανο δοχείο ανάλογα με το μέγεθος) με το κομμένο τμήμα προς τα πάνω και τις τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο για 6-7 μέρες ανανεώνοντας καθημερινά το νερό, το αποτέλεσμα θα είναι ολόφρεσκα λαχανικά (ή βότανα) σε χρόνο dt! Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο ή και να φυτέψετε, στη συνέχεια, τις ρίζες σε γλάστρα.

marouli

Σέλερι και μαρούλι ρομάνα
Κόβετε την άκρη του βλαστού και το βάζετε με το κομμένο κομμάτι προς τα πάνω σε ένα δοχείο με νερό. Φροντίζετε το σημείο που θα το τοποθετήσετε να φωτίζεται καλά και ελέγχετε καθημερινά τη στάθμη του νερού. Ραντίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό και θα δείτε τα τρυφερά φυλλαράκια να ξεπετιούνται σε περίπου μία εβδομάδα. Τα φύλλα θα αναπτυχθούν στο διπλάσιο αν στη συνέχεια φυτέψετε το λαχανικό σας στο χώμα μόνο με το φυλλώδες κομμάτι πάνω από το χώμα. Η πλήρης ανάπτυξή του χρειάζεται περίπου 5 μήνες.

ginger

Τζίντζερ
Βυθίζετε την πιπερόριζα σε ένα δοχείο με νερό για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα τη φυτεύετε σε ένα γλαστράκι με τα ριζώματα προς τα κάτω και τους βλαστοφόρους οφθαλμούς προς τα πάνω. Σκεπάζετε με ένα ειδικό γυάλινο κάλυμμα για φυτά (cloche) ή πλαστικό κάλυμμα για να διατηρήσετε την υγρασία σε υψηλά επίπεδα. Χρειάζεται καθημερινό πότισμα και αρχικά αρκετό νερό για να αναπτυχθεί πλήρως. Σε μερικούς μήνες, ίσως και χρόνο, θα ξεφυτρώσουν νέα βλαστάρια έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσετε όπου επιθυμείτε.

Βασιλικός και κόλιανδρος
Κόβετε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι το στέλεχος του βασιλικού που ξεκινά από το σημείο όπου φυτρώνουν καινούρια φυλλαράκια. Στη συνέχεια, το βάζετε σε ένα βαζάκι με νερό και το τοποθετείτε σε φωτεινό σημείο. Φροντίζετε για την τακτική ανανέωση του νερού και μόλις οι ρίζες που θα σχηματιστούν φτάσουν περίπου τα 5 εκατοστά μπορείτε να φυτέψετε τον βασιλικό σας σε γλαστράκι. Ποτίζετε και το τοποθετείτε σε σημείο που φωτίζεται τουλάχιστον 6 ώρες ημερησίως και πολύ σύντομα το φυτό σας θα αναπτυχθεί πλήρως.

kremmidi

Κρεμμύδια
Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μπορείτε να έχετε τα δικά σας ξερά κρεμμύδια όχι φυτεύοντας κρεμμυδόσπορους με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά από το κάτω μέρος που κλασικά όλοι κόβουμε και πετάμε; Κι όμως! Η διαδικασία βέβαια δεν είναι τόσο απλή, όπως αυτές που προαναφέραμε, αλλά με λίγη υπομονή το πιθανότερο είναι να δικαιωθείτε από το αποτέλεσμα. Κόβετε το κάτω μέρος του κρεμμυδιού όχι μέχρι το τέρμα της βάσης αλλά αφήνοντας σάρκα περίπου 4-5 εκατοστά. Το αφήνετε να στεγνώσει μερικές ώρες σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Γεμίζετε τα 2/3 μιας μικρής γλάστρας με χώμα και ανοίγετε στο κέντρο το χώρο όπου θα φυτέψετε. Τοποθετείτε τη βάση του κρεμμυδιού, στη συνέχεια την καλύπτετε με περίπου 5 εκατοστά χώμα και ποτίζετε με όσο νερό χρειαστεί. Σε μερικές μέρες θα φυτρώσουν νέα φύλλα και σε αυτό το στάδιο μπορείτε να φυτέψετε το κρεμμύδι σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο έδαφος. Σημειώστε ότι από μία βάση μπορεί να προκύψουν 2 ή 3 βολβοί που στη συνέχεια θα χωρίσετε προσεκτικά και θα ξαναφυτέψετε για να πάρετε τα φύλλα ή το αποτέλεσμα της τελικής φάσης, δηλαδή ξερά κρεμμυδάκια δικής σας παραγωγής.

Το άρθρο της εβδομάδας