Τα social media, και πιο συγκεκριμένα τα viral του TikTok, ίσως να ευθύνονται για μια τάση που αφορά σε μία ακόμη συνήθεια, του τρόπου που πίνουμε τον καφέ μας . Αυτός ο βιετναμέζικος καφές έχει γίνει τόσο δημοφιλής που ακόμη και στην Αμερική, πελάτες που πηγαίνουν στα Starbucks προσπαθούν ζητώντας διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών στον καφέ τους, να πετύχουν τη γεύση του και να πλησιάσουν την αυθεντική του συνταγή.

Μα αλμυρός καφές;

Αρχικά, γιατί να μην ταιριάζει ο καφές με την αλμυρή γεύση, αφού η αλατισμένη καραμέλα με τον καφέ είναι ένας πολύ αγαπημένος συνδυασμός. Η απουσία της λέξης «καραμέλα» είναι ίσως αυτό που τελικά μάς ξενίζει.

Όλα ξεκίνησαν στο Ca Phe Muoi , ένα μικρό καφέ στο Βιετνάμ, όπου αποφάσισαν να πειραματιστούν με τον συνδυασμό του καφέ και του συμπυκνωμένου γάλακτος, που αποτελούν και τη βάση του βιετναμέζικου καφέ. Πρόσθεσαν ένα ακόμη υλικό, το αλάτι, και δημιούργησαν ένα ρόφημα καφέ, που σερβίρεται και κρύο και ζεστό. Αυτός ο τρόπος παρασκευής καφέ σύντομα ξεκίνησε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ντόπιων και των τουριστών, και τελικά ήταν θέμα χρόνου να ξεπεράσει κατά πάρα πολλά χιλιόμετρα τα σύνορα της χώρας σε δημοφιλία. Ο πρώτος ίσως παράγοντας που έπαιξε ρόλο σε αυτή την επιτυχία ίσως να ήταν το ίδιο το όνομα του ροφήματος, που κυριολεκτικά στα βιετναμέζικα σημαίνει καφές (Ca Phe) με αλάτι (Muoi).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο συνδυασμός συμπυκνωμένου γάλακτος, αλατιού και καφέ, δημιουργεί ένα κρεμώδες μείγμα που απαλύνει την πίκρα του καφέ, ενώ εξισορροπεί τέλεια τη γλύκα του συμπυκνωμένου γάλακτος.

Η συνταγή

Για 4 ποτήρια καφέ (ζεστό ή κρύο)

Υλικά
4 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. καβουρντισμένο καφέ (dark roast)
1/2 φλιτζ. συμπυκνωμένο γάλα
1 πρέζα αλάτι
16 Παγάκια
Κακάο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Αφού φτιάξετε τον καφέ με τη μέθοδο της επιλογής σας χτυπήστε το συμπυκνωμένο γάλα με το αλάτι. Στη συνέχεια, βάλτε από 1 κουτ. σούπας συμπυκνωμένο γάλα σε μία κούπα.

Μοιράστε τον καφέ στις 4 κούπες και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί το συμπυκνωμένο γάλα.

Αν θέλετε ο καφές σας να είναι κρύος, μοιράστε από 4 πατάκια σε ένα ψηλό ποτήρι και προσθέστε εκεί τον ζεστό καφέ. Μπορείτε, για λόγους εμφάνισης, να χτυπήσετε αρχικά το συμπυκνωμένο γάλα με το αλάτι και λίγο γάλα, να προσθέσετε σκέτο τον ζεστό καφέ στο ποτήρι με τα παγάκια και την κρέμα από πάνω.

Πασπαλίζετε με κακάο.