Στη φιλοσοφία του «τίποτα δεν πετιέται» παίρνουμε παλιά πορσελάνινα φλιτζάνια, βαζάκια, τενεκεδένια δοχεία, τσαγιέρες και ό,τι μέχρι πρόσφατα δεν χρησιμοποιούσαμε στην κουζίνα και τα κάνουμε γλαστράκια!

glastra

Είναι μια οικονομική πρακτική για να δώσετε άλλον αέρα στην κουζίνα, το μπαλκόνι ή την αυλή σας χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ό,τι έχετε διαθέσιμο. Μυρωδικά, κακτοειδή και παχύφυτα είναι ιδανικά για αυτές τις περιπτώσεις. Τα παχύφυτα, ωστόσο, είναι πρώτα στις προτιμήσεις μας επειδή οι ρίζες τους αναπτύσσονται οριζόντια οπότε ευδοκιμούν με ελάχιστο χώμα σε παντός τύπου ρηχά δοχεία, ενώ δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα, φυτεύονται εύκολα και παντού, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και μένουν ολοζώντανα όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι πραγματικά η χαρά του αρχάριου κηπουρού!

glastra4

Χρήσιμα tips για τέλεια αποτελέσματα

* Για να φυτέψετε μυρωδικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν ρίζες, ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν, τα βυθίζετε σε ένα ποτήρι με νερό που ανανεώνετε σε καθημερινή βάση μέχρι να βγάλουν ρίζες, δηλαδή περίπου 6-7 μέρες.

* Στα παχύφυτα δεν θα αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα αφού «πιάνουν» πολύ εύκολα, οπότε απλά τα φυτεύετε στο χώμα.

glastra3

* Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον πινελιές στις νέες σας «γλάστρες», όπως χρωματιστά ή λευκά χαλίκια και πετρούλες, ξυλάκια κ.ά.

* Επειδή οι ρίζες των φυτών πρέπει να «αναπνέουν» και δεν είναι εύκολο να ανοίξετε τρύπα στη βάση μεταλλικών, γυάλινων και πορσελάνινων σκευών, μπορείτε να σκορπίσετε στη βάση του σκεύους μερικά ψιλά χαλίκια -που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη κηπουρικής και φυτά- και να προσθέτετε νερό με φειδώ.

glastra2

* Προμηθευτείτε ένα ειδικό πιστολάκι σιλικόνης ή μια πολύ δυνατή κόλα και στολίστε κάποιες από τις νέες σας γλάστρες με χάντρες και κάθε λογής αξεσουάρ που θα βρείτε στην αγορά. Για παράδειγμα, μια παλιά λεκανίτσα θα γίνει αγνώριστη αν τη βάψετε (ή τη ζωγραφίσετε μετά για πιο λεπτομερή δουλειά) και στη συνέχεια κολλήσετε περιμετρικά διακοσμητικό καραβόσχοινο. Τόσο απλά. Καλή επιτυχία!