Από ένα γρήγορο γεύμα, μέχρι το κυριακάτικο τραπέζι, οι ψητές πατάτες παραμένουν ένα αγαπημένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Απλές και γευστικές, μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το κρέας ή το ψάρι, ενώ στέκονται επάξια και ως κυρίως πιάτο, με τα κατάλληλα συνοδευτικά. Οι τέλειες ψητές πατάτες δεν είναι μυστήριο, γι’ αυτό και παρακάτω σάς αναλύουμε πως να τις φτιάξετε.

3 tips για νόστιμες ψητές πατάτες

Η ιδανική ψητή πατάτα έχει τραγανή, καλοψημένη φλούδα και μαλακό εσωτερικό. Δεν χρειάζεται πολλά υλικά – με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, απογειώνεται. Φυσικά, αν θέλουμε να πειραματιστούμε, μπορούμε να προσθέσουμε τυρί, αλλαντικά ή μυρωδικά.

Η σημασία της σωστής πατάτας
Επιλέγουμε μέτριες προς μεγάλες πατάτες, ιδανικά με παχιά φλούδα, κατάλληλες για ψήσιμο στον φούρνο.

Καθάρισμα και προετοιμασία
Οι πατάτες ψήνονται με τη φλούδα, γι’ αυτό πρέπει να πλυθούν σχολαστικά. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, ένα καθαρό σφουγγάρι και τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος χώματος.

Το σωστό ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 50-60 λεπτά. Για καλύτερο αποτέλεσμα, τρυπάμε τις πατάτες μ’ ένα πιρούνι και τις γυρίζουμε κάθε 20 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Η συνταγή για ψητές πατάτες στον φούρνο

Υλικά
Πατάτες (μία ανά άτομο),πολύ καλά πλυμένες
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Στεγνώνουμε καλά τις πατάτες και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τρυπάμε κάθε πατάτα με πιρούνι σε διάφορα σημεία για να διαφεύγει ο ατμός. Τοποθετούμε σε ταψί ή απευθείας στη σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, γυρίζοντας κάθε τόσο. Όταν η φλούδα γίνει τραγανή και το εσωτερικό μαλακό, είναι έτοιμες.

Συμβουλές

Αν θέλουμε να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούν να βάλουμε τις πατάτες για 3-4 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων πριν το ψήσιμο. Επιπλέον, αν θέλουμε τη φλούδα πιο μαλακή μπορούμε να τυλίξουμε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο. Τέλος, αν θέλουμε να είναι πιο τραγανές, βουτάμε τις πατάτες σε διάλυμα με ½ φλιτζ. νερό και 2 κουτ. σούπας αλάτι για 10-15 λεπτά πριν το ψήσιμο. Στραγγίζουμε, ψήνουμε κανονικά και αλείφουμε με ελαιόλαδο στα τελευταία 10 λεπτά για τέλειο φινίρισμα.

Δείτε επίσης

Έχετε δοκιμάσει cacio e pepe με πατάτες;