Λατρεύουμε να ψήνουμε καρότα στον φούρνο, καθώς μετατρέπονται σε ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά για κρέας, πουλερικά ή ψάρι. Παρά την απλότητά τους, με λίγη προσθήκη μελιού και σκόρδου μπορούμε να τα καραμελώσουμε και να τους δώσουμε μοναδική γεύση. Παρακάτω, λοιπόν, φτιάχνουμε πεντανόστιμα γλασαρισμένα καρότα.
Πώς να φτιάξουμε γλασαρισμένα καρότα εύκολα
Για να καραμελώσουμε τέλεια τα καρότα, φτιάχνουμε ένα απλό γλάσο με μέλι και σκόρδο που τα κάνει ακαταμάχητα. Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε το σκόρδο και το μέλι και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε τα καρότα με το μισό μείγμα πριν τα βάλουμε στον φούρνο και χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο μόλις τα βγάλουμε για να τα γυαλίσουμε.

Η συνταγή για γλασαρισμένα καρότα
Υλικά για 6 άτομα
900 γρ. μέτρια καρότα (περίπου 8 τεμάχια)
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
1 1/2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού χονδρό, ανεπεξέργαστο αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 μικρό λεμόνι
ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού (προαιρετικά)
Διαδικασία
Τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 220°C.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις άκρες των καρότων. Κόβουμε τα καρότα σταυρωτά σε μακρόστενες λωρίδες μάκρους 5 εκατοστών. Αν έχουν πάχος περισσότερο από 2,5 εκατοστά τα κόβουμε και κατά μήκος στη μέση, διαφορετικά τα αφήνουμε ως έχουν. Τα τοποθετούμε σε ταψί και ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε το μισό μίγμα επάνω στα καρότα και ανακατεύουμε, ώσπου να επικαλυφθούν. Καρυκεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Τοποθετούμε τα καρότα σε μονή στρώση στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά και παράλληλα να αποκτήσουν ένα ωραίο, καστανό χρώμα. Τέλος, ρίχνουμε πάνω στα καρότα το υπόλοιπο γλάσο και στύβουμε τον χυμό του λεμονιού κι αυτόν επάνω τους και ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά παντού. Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ή μπολ σερβιρίσματος. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλή: Τα έτοιμα γλασαρισμένα καρότα μπορούν αφού κρυώσουν να συντηρηθούν στο ψυγείο για έως 5 ημέρες μέσα σε αεροστεγές δοχείο.