Ταυτισμένα με την μεσογειακή και ντελικάτη ταυτότητα της ιταλικής κουζίνας, τα διάσημα τυριά burrata και mozzarella, εμπνέουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες σεφ παγκοσμίως και διεγείρουν δροσερά τους ουρανίσκους των ανήσυχων foodies. Όσο όμως και αν αγαπάμε αυτά τα τυριά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, συχνά, να τα μπερδεύουμε μεταξύ τους. Ευτυχώς, η εμπειρία και η γνώση που έρχονται σταδιακά δοκιμάζοντας και εξερευνώντας συνταγές και πιάτα με burrata και mozzarella καταφέρνουν να ξεδιαλύνουν τελικά το «μυστήριο» και να αντιληφθούμε επακριβώς τι είναι αυτό που γευόμαστε.

Σε αυτό βοηθούν και τα παρακάτω tips τα οποία ακόμα και αν είμαστε «πρωτάρηδες» στην ιταλική κουζίνα, θα μας δώσουν τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμαστε για να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τη mozzarella από την burrata σαν επαγγελματίες.

Διαφορές μεταξύ burrata και mozzarella

Υφή
Mozzarella: Διαθέτει μία ελαφρώς ελαστική υφή. Το εσωτερικό της είναι συμπαγές και δεν περιέχει κρέμα.
Burrata: Έχει εξωτερικό περίβλημα που είναι παρόμοιο με αυτό της μοτσαρέλα, αλλά το εσωτερικό της καλύπτεται από μια μαλακή, κρεμώδη γέμιση από φρέσκο τυρί και κρέμα, που ονομάζεται «στρατσατέλα».

Γεύση
Mozzarella: Η γεύση της είναι πιο ελαφριά, απλή, δροσερή και γαλακτώδης, με λιγότερο έντονη την επίγευση της κρέμας. Είναι σίγουρα πιο ελαφριά, ουδέτερη και διακριτική σε σχέση με την burrata, ενώ την ξεχωρίζει και για την ήπια και ευχάριστη αλμύρα της.
Burrata: Έχει πιο πλούσια, γλυκιά και λιπαρή γεύση σε σχέση με αυτή της mozzarella. Επίσης, ξεχωρίζει γευστικά για τις λεπτές νότες φρέσκου γάλακτος, κυρίως λόγω της κρέμας στο εσωτερικό της, που άλλωστε της προσδίδει και μια πιο βουτυρένια υφή. Όταν δαγκώνουμε τη burrata, η κρεμώδης γέμιση ρέει, δημιουργώντας μια φινετσάτη αίσθηση που γεμίζει πληθωρικά το στόμα.

Παρασκευή
Mozzarella: Φτιάχνεται από γάλα, συνήθως βουβαλίσιο ή αγελαδινό, το οποίο ζεσταίνεται και πήζει με πυτιά. Το τυρόπηγμα κόβεται, στραγγίζεται και ζυμώνεται σε ζεστό νερό μέχρι να αποκτήσει ελαστική υφή. Στη συνέχεια, σχηματίζονται τυρένιες μπάλες οι οποίες και συντηρούνται σε άλμη.
Burrata: Παρασκευάζεται όπως η mozzarella, όμως η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το εσωτερικό της burrata γεμίζει με stracciatella (κομματάκια φρέσκιας mozzarella αναμεμειγμένα με κρέμα). Μετά το γέμισμα, κλείνεται σαν πουγκί και συντηρείται επίσης σε άλμη.

Χρήση
Mozzarella: Τη συναντάμε ευρέως σε ιταλικές σαλάτες (κυρίως στη σαλάτα Caprese με Ντοματίνια, φρέσκια mozzarella, βασιλικό και ελαιόλαδο), σε πίτσες, ζυμαρικά (συνήθως σε συνταγές με λαζάνια), σε παναρισμένα και τηγανισμένα sticks και φυσικά σε πολλά μαγειρευτά πιάτα λόγω της πιο σφιχτής υφής της.
Burrata: Σερβίρεται συνήθως φρέσκια, ως κεντρικό στοιχείο σε σαλάτες ή ακόμα και με ψωμί, ώστε να αναδεικνύεται η κρεμώδης υφή της σε όλο της το μεγαλείο! Όταν την απολαμβάνουμε μόνη της, συνήθως τη συνοδεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και χοντρό αλάτι, στοιχεία που τονίζουν την πλούσια γεύση της.

Γιατί, λοιπόν, τις μπερδεύουμε;

Μπορεί παραπάνω να τονίσαμε τις διαφορές τους, παρ’ όλα αυτά εύκολα εξακολουθούμε να τις μπερδεύουμε. Και οι λόγοι είναι προφανείς: Η mozzarella και η burrata μοιάζουν εξωτερικά, ειδικά πριν ανοιχτεί η burrata και αποκαλυφθεί η κρεμώδης γέμισή της. Επίσης, προέρχονται από την ίδια βάση γάλακτος και ακολουθούν παρόμοια διαδικασία παραγωγής, τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο.