Αν κάνατε το λάθος να αγοράσετε τη γαλοπούλα για το κυρίως πιάτο των εορτών, τη βάλατε στην κατάψυξη και ξεχάσατε να τη βγάλετε εγκαίρως ώστε να έχει ξεπαγώσει τη στιγμή που θέλετε να τη μαγειρέψετε, τότε μην ανησυχείτε! Μπορείτε και πάλι να σώσετε την κατάσταση! Πώς; Θα σας δείξουμε παρακάτω πώς να το πετύχετε ώστε να έχετε κάτι να φάτε στο τραπέζι των γιορτών!
Αν έχετε μερικές ώρες χρόνου, χρησιμοποιήστε κρύο νερό
Βυθίστε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό βρύσης, ούτε χλιαρό, ούτε ζεστό. Αν δεν έχετε πολύ μεγάλο σκεύος ή νεροχύτη και δεν σκεπάζεται η γαλοπούλα από το νερό, τότε αναποδογυρίστε τη ανά τακτά διαστήματα. Αλλάζετε το νερό ανά μισάωρο. Ο λόγος είναι για να μην πάρει το νερό τη θερμοκρασία δωματίου, κάτι που θα έβαζε τη γαλοπούλα σε διατροφικό κίνδυνο. Με αυτή τη μέθοδο ξεπαγώματος, θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα για κάθε κιλό πουλερικού.
Αν δεν υπάρχει χρόνος για ξεπάγωμα
Αν έχει περάσει η ώρα και δεν έχετε ούτε χρόνο για την προηγούμενη μέθοδο ξεπαγώματος, τότε απλώς βάλτε τη γαλοπούλα να ψηθεί έστω και παγωμένη. Είναι απόλυτα ασφαλές να ψήσετε μια γαλοπούλα που δεν έχει ξαπαγώσει εντελώς, απλώς θα υπολογίσετε επιπλέον χρόνο ψησίματος. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί επιπλέον 50% του χρόνου ψησίματος αν μιλάμε για μια τελείως παγωμένη γαλοπούλα και επιπλέον 25% για μια μερικώς κατεψυγμένη γαλοπούλα.
Με αυτή τη μέθοδο βέβαια, δεν μπορείτε να τη γεμίσετε εύκολα και τη συνιστούμε μόνο ως έσχατη λύση!
Ποια είναι η καλύτερη λύση;
Η γαλοπούλα μπορεί να μείνει στο ψυγείο με ασφάλεια μέχρι και 2 ημέρες. Οπότε καλό είναι να την αγοράσετε είτε την ημέρα που θέλετε να τη μαγειρέψετε είτε την προηγούμενη ώστε να μη χρειαστεί να καταφεύγετε σε λύσεις ανάγκης.