Τις απολαμβάνουμε στο πρωινό ή ως γλυκό, ενώ με τις κατάλληλες προσθήκες μπορούμε να τις απολαύσουμε και αλμυρές. Όπως και να τις σερβίρουμε, οι βάφλες είναι μία εύκολη και νόστιμη λύση για όλη την οικογένεια.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Dining With The Ancient Romans», Giorgio Franchetti, το τραγανό αυτό γλύκισμα προέρχεται από την Αρχαία Ρώμη και πιο συγκεκριμένα θυμίζει το γλύκισμα crustula. Ένα είδους μπισκότου φτιαγμένο από αλεύρι, μέλι και λαρδί. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι η χρήση του βουτύρου διαφοροποιούταν ανάμεσα σε αριστοκράτες και απλούς πολίτες.
Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τις βάφλες να ξεχωρίζουν;
Οι διαφορετικές γαρνιτούρες που μπορούμε να επιλέξουμε. Από μέλι, μαρμελάδα και φρέσκα φρούτα, μέχρι παγωτό, πραλίνα και σαντιγί ή τηγανητό κοτόπουλο και μαγιονέζα οι βάφλες είναι απολαυστικές. Βέβαια έχει σημασία και η βάση, αφού πρέπει να έχουμε ετοιμάσει ένα νόστιμο μείγμα ζύμης, που στο ψήσιμο θα την κάνει τραγανή εξωτερικά και αφράτη και μαστιχωτή εσωτερικά.
Ακολουθεί η συνταγή για βάφλες
Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
1-2 κ. σ. ζάχαρη
½ κ. γ. αλάτι
2 αυγά
1 2/3 φλιτζανιού γάλα
1/3 φλιτζανιού φυτικό λάδι
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά, με το γάλα, τα λάδι και τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα με τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε καλά, με τον αυγοδάρτη, να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνουμε ελαφρά και ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα. Ψήνουμε τις βάφλες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τις σερβίρουμε ιδανικά ζεστές ή χλιαρές συνοδεύοντας με γαρνιτούρες της επιλογής μας.
Δείτε επίσης
Πώς οι βάφλες έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στον κόσμο;
Σπιτικές βάφλες: tips και μυστικά για να τις πετύχετε