Τραγανά εξωτερικά, ζουμερά και αφράτα στο εσωτερικό τους, τα φαλάφελ γίνονται εξαιρετικά και μάλιστα πολύ νόστιμα, γρήγορα και υγιεινά στο air fryer δίνοντάς μας τα επιπλέον κίνητρα που χρειαζόμαστε για να στραφούμε με μεγαλύτερη όρεξη και αφοσίωση στη vegan διατροφή.
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σκέτα ή μέσα σε σπιτικές τορτίγιες ή αραβικές πιτούλες, συνοδεία χούμους, ντομάτας, σαλάτας coleslaw και φυσικά κάποιων νόστιμων σος φτιαγμένων από ταχίνι, γιαούρτι ή/και μαγιονέζα.
Όπως κι αν τα σερβίρουμε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα τα απολαύσουμε!
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Για 8-10 φαλάφελ
Υλικά
200 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα (και μουλιασμένα στο νερό)
1/3 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
1/3 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. σούπας (κοφτή) σκόνη σκόρδου
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 ½ κουτ. σούπας αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ με κρύο νερό, μουλιάζουμε τα ρεβίθια, ιδανικά, από την προηγούμενη μέρα ή για τουλάχιστον 6-8 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά αφήνοντάς τα να βράσουν για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε καλά για 2-3′ μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί. Εφ’ όσον γίνει πουρές, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και εκεί προσθέτουμε το αλεύρι, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο που έχουμε πρώτα ψιλοκόψει και έπειτα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε σε μέτρια μπαλάκια τα φαλάφελ μας και τα τοποθετούμε στον κάδο του air fryer. Ψήνουμε για 10-12′ στους 190°C. Στα μισά του χρόνου τα γυρίζουμε πλευρά, προσεχτικά για να μη διαλυθούν. Περιμένουμε ελαφρώς να κρυώσουν και τα σερβίρουν μόνα τους ή σε πιτούλες με τα υλικά της αρεσκείας μας.