Η αυθεντική και σπιτική σάλτσα Αλφρέντο είναι πλούσια, κρεμώδης και έτοιμη μέσα σε 15 μόλις λεπτά. Μια αγαπημένη συνταγή που κάνει πάντα τους καλεσμένους να ζητούν και δεύτερο πιάτο. Είναι πολύ απλή στην παρασκευή της και η επιτυχία σίγουρη, φτάνει να βάλετε τα σωστά υλικά και να γνωρίζετε τα μυστικά της.
Ο δρόμος για την επιτυχία
Δε χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως για αυτή τη σάλτσα θα αφήσετε στην άκρη το αλεύρι και θα σιγουρευτείτε ότι έχετε στην κουζίνα σας τα σωστά υλικά. Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, μια καλή κρέμα γάλακτος, φρέσκα και καλής ποιότητας καρυκεύματα, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα που θα εξασφαλίσουν ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Ας δούμε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξετε για κάθε υλικό:
- Βούτυρο: Επιλέξτε ανάλατο βούτυρο, ώστε η σάλτσα να μην είναι υπερβολικά αλμυρή.
- Κρέμα γάλακτος πλήρους λιπαρών: Αυτό είναι το μυστικό για να αποκτήσετε τη χαρακτηριστική πλούσια και κρεμώδη υφή της αγαπημένης ιταλικής σάλτσας.
- Σκόρδο: Αποφύγετε το σκόρδο σε σκόνη και προτιμήστε το φρέσκο, ψιλοκομμένο.
- Τυρί παρμεζάνα: Αγοράστε καλής ποιότητας τυρί και τρίψτε το φρέσκο πριν ξεκινήσετε. Βάλτε αρκετό τυρί στη σάλτσα για να την κάνετε πιο πηχτή.
- Μπαχαρικά: Θα χρειαστείτε ιταλικό μείγμα μπαχαρικών. Αυτό συνήθως περιέχει ρίγανη και βασιλικό. Αν έχετε φρέσκο στην κουζίνα σας, μη διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι που θα δώσουν ένταση στη γεύση. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε τις ποσότητες που ταιριάζουν με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή:
Σάλτσα Αλφρέντο
Για 6 μερίδες
Υλικά
1/2 φλιτζ. βούτυρο (ανάλατο)
1 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος πλήρους λιπαρών
2 κουτ. σούπας σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1/2 κουτ. γλυκού ιταλικό μείγμα μπαχαρικών
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 1/8 φλιτζ. φρέσκο τριμμένο τυρί παρμεζάνα
Τι θα χρειαστούμε
25 εκ. αντικολλητικό τηγάνι σοτέ
συρμάτινο χτυπητήρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ιταλικό μείγμα μπαχαρικών, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σερβίρουμε αμέσως με ζυμαρικά φετουτσίνι.
Χρήσιμα tips
-Η σάλτσα χρειάζεται λίγο χρόνο για να πήξει. Αν δείτε ότι δεν πήζει, απλά προσθέστε όση επιπλέον παρμεζάνα χρειάζεται.
– Αν δεν έχετε κρέμα γάλακτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό γάλα και βούτυρο. Θα χρειαστείτε 1/4 φλιτζ. λιωμένο βούτυρο και 3/4 φλιτζ. γάλα, ανακατεμένα καλά, για να αντικαταστήσετε 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος.
– Αποθηκεύστε τη σάλτσα σε δοχείο τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς. Αντέχει 6 ημέρες στο ψυγείο και διατηρείται μέχρι και 6 μήνες στην κατάψυξη.