Φανταστείτε τον πρωινό σας καφέ ή τα αγαπημένα σας γλυκά με μια διαφορετική αρωματική πινελιά από δενδρολίβανο, μέντα, φασκόμηλο και άλλα μυρωδικά της ελληνικής γης. Στην πραγματικότητα, η χρήση των μυρωδικών δεν περιορίζεται μόνο σε αλμυρές συνταγές, όπως ένα καλοψημένο χοιρινό στον φούρνο ή μια λαχταριστή κοκκινιστή σάλτσα. Δίνουν φίνο άρωμα σε ένα πλήθος γλυκών συνταγών, ποτών και ροφημάτων, από κέικ και σοκολατένια μπισκότα μέχρι καφέ, σπιτικές λεμονάδες και δροσιστικά κοκτέιλ.

Φυσικά, το να ψιλοκόψουμε τα φρέσκα μυρωδικά και να τα προσθέσουμε κατευθείαν σε ένα αγαπημένο μας ποτό ή γλυκό, παραμένει μια ασφαλής και γρήγορη επιλογή. Αλλά για εκείνες τις φορές που έχουμε διαθέσιμη αρκετή ποσότητα στην κουζίνα μας ή εάν θέλουμε απλά να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα εποχικά μυρωδικά, η αποξήρανσή τους μέσα στη ζάχαρη είναι ιδανική λύση. Παρακάτω ακολουθεί ένας πρακτικός οδηγός για να δημιουργήσουμε τη δική μας αρωματική ζάχαρη καθώς και μερικές ιδέες για το πώς να την αξιοποιήσουμε.

Αρωματική ζάχαρη βήμα-βήμα

Η διαδικασία δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή. Παίρνουμε 4-5 κλαδάκια (ή μια μικρή χούφτα) από τα μυρωδικά της επιλογής μας και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα πιέζουμε ελαφρά με ένα γουδοχέρι ή μια ξύλινη κουτάλα για να απελευθερώσουν τα έλαιά τους και τα ανακατεύουμε με 2 φλιτζάνια λευκή (ή καστανή) κρυσταλλική ζάχαρη μέσα σε ένα καθαρό βαζάκι. Στη συνέχεια, κλείνουμε το καλά και αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ανακατεύουμε μία ή δύο φορές την ημέρα για να σπάσουμε τυχόν σβώλους. Μέσα στις πρώτες μέρες, η ζάχαρη θα σταματήσει να σβολιάζει, καθώς τα μυρωδικά στεγνώνουν, και τα αποξηραμένα φύλλα τους θα ανακατευτούν με τη ζάχαρη. Μετά από αυτό, αφήνουμε το μείγμα για μία ή δύο εβδομάδες ακόμα, ώστε να απορροφηθούν πλήρως τα αρώματα.

Αρωματικοί συνδυασμοί

Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ας δούμε παρακάτω 5 βότανα που μπορούμε εύκολα να βρούμε στην κουζίνα μας αλλά και τις γεύσεις με τις οποίες δημιουργούν τους πιο νόστιμους γευστικούς συνδυασμούς:

– Δεντρολίβανο: Ιδανικό για να δώσετε έναν ιδιαίτερο τόνο σε παραδοσιακά μπισκότα βουτύρου. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη της συνταγής με αρωματική ζάχαρη από δεντρολίβανο. Χρησιμοποιήστε τη στον καφέ για μια αλμυρή νότα ή προσθέστε τη σε γλυκά με λευκή σοκολάτα.
– Μέντα: Μια κλασική επιλογή που ταιριάζει τέλεια με σοκολατένια επιδόρπια, όπως μπράουνις ή κέικ. Φτιάξτε σιρόπι μέντας ανακατεύοντας τη ζάχαρη με νερό σε ίσες αναλογίες (ή 2:1 για πιο γλυκό αποτέλεσμα) και προσθέστε το σε μοχίτο ή άλλα δροσερά κοκτέιλ.
– Θυμάρι: Το θυμάρι ταιριάζει υπέροχα τα εσπεριδοειδή. Προσθέστε τη σε ρόφημα από θυμάρι ή σε γλυκά με πορτοκάλι, λεμόνι ή λάιμ.
– Φασκόμηλο: Δοκιμάστε τη ζάχαρη φασκόμηλου σε μπισκότα ή μαρμελάδες με βατόμουρα. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε σε κοκτέιλ για έναν αναπάντεχο συνδυασμό γεύσεων.
– Λεβάντα: Ιδανική για δροσερή λεμονάδα ή φρουτένια γλυκά όπως τάρτες και πίτες.

Το άρθρο της εβδομάδας