Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια κλασική πεντανόστιμη συνταγή που είναι ό,τι πρέπει για τα τραπέζια της Σαρακοστής. Εδώ σας εξηγούμε πώς να τα φτιάξετε βήμα-βήμα, ώστε να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα και οπτικά και γευστικά.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή:
Υλικά
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
5 φρεσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
400γρ ρυζι Καρολίνα
1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Αμπελόφυλλα (Τρυφερά)
Διαδικασία
Σε μέτρια φωτιά, αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το ρυζι αφού το έχουμε ξεπλύνει καλά και το τσιγαριζουμε για λίγο με τα κρεμμυδια , για 1-2 λεπτα. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά και 100ml νερό. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Παίρνουμε ενα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με την ίδια γεμίσει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού στο καθένα για να μπορεί να γεμίσει καλά και να κλείσει χωρίς απώλειες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μας κάποια σπασμένα αμπελόφυλλα και φέτες από λεμόνι.
Στη συνέχεια βάζουμε πάνω τα γεμιστά αμπελόφυλλα με το ρύζι που έχουμε σφίξει καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα δίπλα δίπλα σφιχτά. Τα καλύπτουμε με με νερό λίγο αλάτι και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο να τα πατάει και τα βάζουμε να βράζουνε για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν είναι έτοιμα και βράσουν τα αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και αν θέλουμε μπορούμε το ζουμάκι που υπάρχει στην κατσαρόλα να το κάνουμε μία σάλτσα δεμένη για να περί χύσουμε από πάνω.